Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
300 γρ. ρύζι καρολίνα
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
30 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
300 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα (πορτσίνι, ceps, morilles, girolle, trompette-desmorts)
1/2 λίτρο ζωμός κρέατος, διατηρημένος ζεστός
60 γρ. βούτυρο
12,5 ml ξηρό λευκό κρασί
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι-πιπέρι
Παρασκευή
Μουσκεύουμε τα μανιτάρια σε 1/2 λίτρο χλιαρό νερό.
Τα αφήνουμε για 20 λεπτά, πριν τα σουρώσουμε.
Περνάμε το υγρό όπου μούλιασαν τα μανιτάρια από λεπτή σίτα ή τουλπάνι και το ανακατεύουμε με το ζωμό κρέατος.
Στραγγίζουμε καλά τα μανιτάρια, τα χοντροκόβουμε και τα σοτάρουμε σε τηγανάκι με το μισό βούτυρο και το σκόρδο.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα διατηρούμε σε ζεστό μέρος.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά και το ρύζι μέχρι να γίνει διάφανο.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ζωμό μόλις να σκεπάσει το ρύζι και βράζουμε σε μεσαία φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε.
Αλατίζουμε με προσοχή, γιατί ο ζωμός περιέχει αλάτι.
Μόλις απορροφηθεί το υγρό, προσθέτουμε άλλο τόσο και επαναλαμβάνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι, αλλά να «κρατάει» στο δόντι, περίπου 20 λεπτά.
Ανακατεύουμε την κρέμα, εωσότου το μίγμα χυλώσει ελαφρώς, και ρίχνουμε τα μανιτάρια και το μαϊντανό.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αναμιγνύουμε απαλά την παρμεζάνα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να χυλώσει όμορφα το ριζότο.
Το ριζότο είναι το κατεξοχήν soul food.
Χυλωμένο, ζουμερό, μαλακτικό, n γεύση του είναι ακαταμάχητα σέξι.
Η παρακάτω συνταγή είναι από τον βορρά της Ιταλίας και μυρίζει μουσκεμένο χώμα και δάσος.