Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
4 μέτρια ροζ γκρέιπφρουτ (πολύ καλά καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες 7 χιλ.)
4 μεγάλα πορτοκάλια (πολύ καλά καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες 7 χιλ.)
360 γρ. λολορόσο (σε μεγάλα κομμάτια, πλυμένα και στεγνωμένα)
24 φύλλα αντίβ (ή σικορέ)
1/2 του φλιτζ. σταφίδες
1/2 του φλιτζ. σταφύλια
1/2 του φλιτζ. κρασί port
Σβίγγοι γραβιέρας
1/2 του φλιτζ. φουντούκια
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γλ. τρυγικό άλας (προαιρετικώς)
60 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα
1/4 του φλιτζ. μπίρα
1/4 του φλιτζ. πλήρες γάλα
1 μεγάλο αβγό
6 φλιτζ. φιστικέλαιο
1/4 κ.γλ. αλάτι
Βινεγκρέτ εσπεριδοειδών
2 κ.σ, χυμός πορτοκαλιών
2 κ.σ. κρασί port
1 κ.σ. μηλόξιδο
1/2 κ.σ. μέλι
1/2 κ.γλ. φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη
1/4 του φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/4 του φλιτζ. ηλιέλαιο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ σταφύλια και σταφίδες.
Ζεσταίνουμε το κρασί και μόλις πάρει βράση το χύνουμε στο μπολ.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες.
Βινεγκρέτ εσπεριδοειδών
Χτυπάμε καλά τα 5 πρώτα υλικά.
Έπειτα, προσθέτουμε τα λάδια, χτυπώντας συνεχώς, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τη βινεγκρέτ στην άκρη.
Σβίγγοι γραβιέρας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
Ψήνουμε τα φουντούκια στο φούρνο για 10 λεπτά.
Τα κρυώνουμε και τα ψιλοκόβουμε με μπαλταδάκι ή βαρύ μαχαίρι.
Ανακατεύουμε φουντούκια, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και τρυγικό άλας σε ένα μπλέντερ, σε χαμηλή ταχύτητα, για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε το τυρί και μιξάρουμε στη χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε μπίρα, γάλα και αβγό, τα χύνουμε στο μίγμα του μπλέντερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.
Μαζεύουμε το μίγμα στο κέντρο και ανακατεύουμε στη μεσαία ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε το μίγμα να αναμιχθεί καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 90°C.
Ζεσταίνουμε το φιστικέλαιο σε φριτέζα στους 175°C.
Σχηματίζουμε με ένα κουτάλι σβίγγους από το μίγμα και τηγανίζουμε τους πρώτους 8 για 4-4,5 λεπτά (να γίνουν σκούροι χρυσαφένιοι).
Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο το τηγάνισμα.
Διατηρούμε τους σβίγγους ζεστούς στον προθερμασμένο φούρνο.
Σαλάτα
Μοιράζουμε τα φρούτα στα 4 πιάτα.
Τα περιχύνουμε στο κάθε πιάτο με 1 κ.σ καλά χτυπημένη βινεγκρέτ.
Βάζουμε τα φύλλα του λολορόσο σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με βινεγκρέτ και τα ανακατεύουμε καλά για να νοτίσουν.
Μοιράζουμε τη σαλάτα στα πιάτα.
Ρίχνουμε πάνω τους 2-3 κουταλιές σταφίδες και σταφύλια και μέσα σε 4 αντίβ βάζουμε από ένα σβίγγο.
Σερβίρουμε αμέσως.