Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
2 πιπεριές χαλαπένιος
750 γρ. moromi miso (συν έξτρα ποσότητα για γαρνίρισμα)
4 φιλέτα από λαβράκι (180 γρ. το ένα)
4 αγγούρια κομμένα σε λεπτές φέτες, κατά μήκος
1 κομμάτι hajikami (βλ. συνταγή «Black Cod με miso»)
Special Υλικά
Miso: μια γλυκιά πάστα, συνήθως από φασόλια σόγιας, ένα από τα βασικά υλικά της γιαπωνέζικης κουζίνας. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη miso.
Su miso: λευκό miso, που συνήθως διαλύεται με ρυζόξιδο.
Moromi miso: είδος miso από κριθάρι που έχει υποστεί ζύμωση ταιριάζει πολύ με το αγγούρι.
Enoki: νοστιμότατα επιμήκη γιαπωνέζικα μανιτάρια (θα τα βρείτε μόνο σε κονσέρβα).
Hajikami: τζίντζερ τουρσί σε γλυκό ξίδι.
Μirin: γλυκό σάκε με 14% αλκοόλ, που χρησιμοποιείται κυρίως για το άρωμά του.
Shichimi togarasi: μίγμα επτά μπαχαρικών, που περιλαμβάνει κόκκινο τσίλι, πιπεριά του Σετσουάν, σουσάμι, κομματάκια νόρι, κομματάκια αποξηραμένης φλούδας μανταρινιού, σπόρους μαύρης κάνναβης και γιαπωνέζικη πιπεριά sansho.
Παρασκευή
Κόβουμε τις πιπεριές και τις ανακατεύουμε καλά με το moromi miso.
Στεγνώνουμε τα φιλέτα του ψαριού, τα βάζουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, τα περιχύνουμε με το miso και τα αφήνουμε να μαριναριστούν δύο-τρεις μέρες στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, καθώς και το γκριλ.
Αφαιρούμε τη σάλτσα από το ψάρι, χωρίς να το ξεπλύνουμε και το ψήνουμε στο γκριλ, μέχρι η εκτεθειμένη επιφάνειά του να γίνει καφέ.
Κατόπιν, το ψήνουμε για 10-15 λεπτά στο φούρνο.
Σε κάθε πιάτο απλώνουμε ένα στρώμα από φέτες αγγουριού και πάνω τους βάζουμε το ψημένο ψάρι.
Γαρνίρουμε με moromi miso, hajikami και ένα λουλούδι