Follow us

Μπακαλιάρος με miso: «Black cod with miso»

Οι διάσημοι φαν του παραληρούν, τα δεκατρία «Nobu» του εξακοντίζουν το ζεν στο γαστρονομικό διάστημα, ο ίδιος είναι αυτή τη στιγμή ο πιο καυτός σεφ-εστιάτορας παγκοσμίως. Κυρίες και κύριοι, καλωσορίσατε στο θαυμαστό σύμπαν του Nobuyuki Matsuhisa: του πιο ανοικτόμυαλου Ιάπωνα στον πλανήτη!

Μπακαλιάρος με miso: «Black cod with miso»

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φιλέτα μπακαλιάρου (εναλλακτικά σολομός), 230 γρ. το ένα

3 φλιτζ. (800 γρ.) Nobu-style saikyo miso

4 κομμάτια hajikami


Miso (3 φλιτζάνια)

150 ml σάκε

150 ml μιρίν (γλυκό σάκε)

225 γρ. ζάχαρη

2 φλιτζ. άσπρο miso


Hajikami

Τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε μπαστούνια μήκους 15 εκ.

Ρυζόξιδο (γλυκό ξίδι)

Ama-zu (γλυκό ξίδι)

Αλάτι


Ama-zu

8 κ.σ. ρυζόξιδο

6 κ.σ. ζάχαρη

2 ½ κ.γλ. αλάτι


Special Υλικά

Miso: μια γλυκιά πάστα, συνήθως από φασόλια σόγιας, ένα από τα βασικά υλικά της γιαπωνέζικης κουζίνας. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη miso.

Su miso: λευκό miso, που συνήθως διαλύεται με ρυζόξιδο.

Moromi miso: είδος miso από κριθάρι που έχει υποστεί ζύμωση ταιριάζει πολύ με το αγγούρι.

Enoki: νοστιμότατα επιμήκη γιαπωνέζικα μανιτάρια (θα τα βρείτε μόνο σε κονσέρβα).

Hajikami: τζίντζερ τουρσί σε γλυκό ξίδι.

Μirin: γλυκό σάκε με 14% αλκοόλ, που χρησιμοποιείται κυρίως για το άρωμά του.

Shichimi togarasi: μίγμα επτά μπαχαρικών, που περιλαμβάνει κόκκινο τσίλι, πιπεριά του Σετσουάν, σουσάμι, κομματάκια νόρι, κομματάκια αποξηραμένης φλούδας μανταρινιού, σπόρους μαύρης κάνναβης και γιαπωνέζικη πιπεριά sansho.

Παρασκευή

Nobu-style saikyo miso
Βράζουμε μαζί το μιρίν και το σάκε σε δυνατή φωτιά για 20 δευτερόλεπτα, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε το miso με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί πλήρως.

Τότε δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί.

Όταν η ζάχαρη διαλυθεί τελείως, αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ψάρι (μπακαλιάρος ή σολομός)
Στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα του ψαριού.

Τα βάζουμε σε ένα δοχείο και τα περιχύνουμε με το miso.

Τα αφήνουμε για 2-3 μέρες στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, καθώς και το γκριλ.

Σκουπίζουμε το ψάρι απομακρύνοντας το miso που περισσεύει και ψήνουμε στο γκριλ, μέχρι η επιφάνειά του να γίνει καφέ.

Κατόπιν το ψήνουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά και, τέλος, το γαρνίρουμε με hajikami και μερικές σταγόνες miso.

Hajikami
Ζεσταίνουμε τα υλικά του ama-zu σε ένα κατσαρολάκι (μέτρια φωτιά), μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.

Απομακρύνουμε αμέσως από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βουτάμε για λίγο το τζίντζερ σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (έχουμε προσθέσει 1 κ.σ ρυζόξιδο για κάθε λίτρο νερό).

Το στραγγίζουμε, το αλατίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει Βάζουμε το τζίντζερ για 12 ώρες μέσα στο ama-zu, που το έχουμε αραιώσει σε ίση ποσότητα νερού.


Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.