Ρύζι για Sushi

Ρύζι για Sushi
Υλικά
2 φλιτζ. γιαπωνέζικο κοντόκοκκο ρύζι
2 φλιτζ. + 2 κ.σ. νερό
1/2 φλιτζ. ρυζόξιδο
2 ½ κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γλ. αλάτι
1 φύλλο φύκι kombu (10cm)

Έξτρα
1 φλιτζ. νερό
2 κ.σ. ρυζόξιδο
1 κ.γλ. αλάτι, όλα ανακατεμένα σε μπολ

Εργαλεία
Ένα μεγάλο και φαρδύ ξύλινο μπολ,
Μια ξύλινη σπάτουλα,
Μια πολύ μεγάλη βεντάλια ή ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας,
Δύο βαμβακερές πετσέτες.

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το ρύζι. Το αφήνουμε να στραγγίσει για μία ώρα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το ρύζι και το kombu. Μόλις πάρουν βράση, αφαιρούμε το kombu, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 15 ακόμα λεπτά, με την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι. Βγάζουμε το καπάκι, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα με τη μία πετσέτα και αφήνουμε το ρύζι να αχνίζει για 15 ακόμη λεπτά έξω από τη φωτιά.

Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα (όχι από αλουμίνιο) ξίδι, αλάτι, ζάχαρη, ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η τελευταία, και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Όταν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα του ρυζιού, αρχίζουμε να το δουλεύουμε «κόβοντας» το και γυρίζοντάς το με την ξύλινη σπάτουλα. (Κάνουμε ντελικάτες κινήσεις για να μην σπάσουμε τους κόκκους του ρυζιού). Βουτάμε την άλλη βαμβακερή πετσέτα στο διάλυμα νερού-αλατιού-ρυζόξιδου (λέγεται tezu) και νοτίζουμε το εσωτερικό του μεγάλου ξύλινου μπολ.

Ρίχνουμε μέσα το καυτό ρύζι, αμέσως μετά το περιχύνουμε γρήγορα με το μίγμα ρυζόξιδου -ζάχαρης-αλατιού, και αρχίζουμε να το «κόβουμε» με την ξύλινη σπάτουλα (βουτηγμένη στο tezu, για να μην κολλάει πάνω της το ρύζι), ενώ ταυτόχρονα το αερίζουμε δυνατά με τη βεντάλια (ή τον ανεμιστήρα), για να διώξουμε όσο περισσότερη υγρασία γίνεται (για 10 λεπτά περίπου). Έτσι, το ρύζι μας θα γυαλίζει χωρίς να κολλάει. Διατηρούμε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο με ένα ύφασμα.

Προσοχή:
Δεν γίνεται σούσι με ρύζι δεύτερης μέρας.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen