Follow us

Ρύζι για Sushi

Japan lovers, ακονίστε τα τσοπ – στικ σας! Το ΕΥ παρουσιάζει σε πρώτη προβολή την Eat Coutoure του γιαπωνέζικου fusion. Ο top σεφ της Hyatt Osamu «Fuji» Fujita, προσφέρει σπονδές στον ουρανίσκο του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ρύζι για Sushi

Υλικά

Υλικά

2 φλιτζ. γιαπωνέζικο κοντόκοκκο ρύζι

2 φλιτζ. + 2 κ.σ. νερό

1/2 φλιτζ. ρυζόξιδο

2 ½ κ.σ. ζάχαρη

½ κ.γλ. αλάτι

1 φύλλο φύκι kombu (10cm)


Έξτρα

1 φλιτζ. νερό

2 κ.σ. ρυζόξιδο

1 κ.γλ. αλάτι, όλα ανακατεμένα σε μπολ


Εργαλεία

Ένα μεγάλο και φαρδύ ξύλινο μπολ,

Μια ξύλινη σπάτουλα,

Μια πολύ μεγάλη βεντάλια ή ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας,

Δύο βαμβακερές πετσέτες.

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το ρύζι.

Το αφήνουμε να στραγγίσει για μία ώρα.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το ρύζι και το kombu.

Μόλις πάρουν βράση, αφαιρούμε το kombu, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 15 ακόμα λεπτά, με την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι.

Βγάζουμε το καπάκι, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα με τη μία πετσέτα και αφήνουμε το ρύζι να αχνίζει για 15 ακόμη λεπτά έξω από τη φωτιά.



Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα (όχι από αλουμίνιο) ξίδι, αλάτι, ζάχαρη, ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η τελευταία, και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Όταν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα του ρυζιού, αρχίζουμε να το δουλεύουμε «κόβοντας» το και γυρίζοντάς το με την ξύλινη σπάτουλα.

(Κάνουμε ντελικάτες κινήσεις για να μην σπάσουμε τους κόκκους του ρυζιού).

Βουτάμε την άλλη βαμβακερή πετσέτα στο διάλυμα νερού-αλατιού-ρυζόξιδου (λέγεται tezu) και νοτίζουμε το εσωτερικό του μεγάλου ξύλινου μπολ.



Ρίχνουμε μέσα το καυτό ρύζι, αμέσως μετά το περιχύνουμε γρήγορα με το μίγμα ρυζόξιδου -ζάχαρης-αλατιού, και αρχίζουμε να το «κόβουμε» με την ξύλινη σπάτουλα (βουτηγμένη στο tezu, για να μην κολλάει πάνω της το ρύζι), ενώ ταυτόχρονα το αερίζουμε δυνατά με τη βεντάλια (ή τον ανεμιστήρα), για να διώξουμε όσο περισσότερη υγρασία γίνεται (για 10 λεπτά περίπου).

Έτσι, το ρύζι μας θα γυαλίζει χωρίς να κολλάει.

Διατηρούμε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο με ένα ύφασμα.



Προσοχή:
Δεν γίνεται σούσι με ρύζι δεύτερης μέρας.

Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα (όχι από αλουμίνιο) ξίδι, αλάτι, ζάχαρη, ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η τελευταία, και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Όταν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα του ρυζιού, αρχίζουμε να το δουλεύουμε «κόβοντας» το και γυρίζοντάς το με την ξύλινη σπάτουλα. (Κάνουμε ντελικάτες κινήσεις για να μην σπάσουμε τους κόκκους του ρυζιού). Βουτάμε την άλλη βαμβακερή πετσέτα στο διάλυμα νερού-αλατιού-ρυζόξιδου (λέγεται tezu) και νοτίζουμε το εσωτερικό του μεγάλου ξύλινου μπολ. Ρίχνουμε μέσα το καυτό ρύζι, αμέσως μετά το περιχύνουμε γρήγορα με το μίγμα ρυζόξιδου -ζάχαρης-αλατιού, και αρχίζουμε να το «κόβουμε» με την ξύλινη σπάτουλα (βουτηγμένη στο tezu, για να μην κολλάει πάνω της το ρύζι), ενώ ταυτόχρονα το αερίζουμε δυνατά με τη βεντάλια (ή τον ανεμιστήρα), για να διώξουμε όσο περισσότερη υγρασία γίνεται (για 10 λεπτά περίπου). Έτσι, το ρύζι μας θα γυαλίζει χωρίς να κολλάει. Διατηρούμε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο με ένα ύφασμα. Προσοχή:Δεν γίνεται σούσι με ρύζι δεύτερης μέρας.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.