Follow us

Μουσακάς νηστίσιμος

Τα μεσημεριανά γεύματα στο ύπαιθρο αποτελούν δελεαστική προοπτική για τις ημέρες που έρχονται. Γεύσεις από την ελληνική γη, συνδυασμένες με τα πρώτα αρώματα της άνοιξης.

Μουσακάς νηστίσιμος

Υλικά

Υλικά (για 10 άτομα)

Για το μουσακά

2-3 μέτριες μελιτζάνες

Αλάτι

3 μεγάλες πράσινες πιπεριές

1/3 της κούπας παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε φέτες

Για τη σάλτσα

2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 1/2 κουταλάκι καυτερή πιπεριά

1/2 της κούπας ξηρό κόκκινο κρασί

5 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Λίγη κανέλα

1/2 της κούπας σταφίδες

1 κουτ. της σούπας αλάτι

Για το ογκρατέν

1 κούπα τριμμένη φέτα

1/2 της κούπας ψιλοκομμένα καρύδια

2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες

Μισή γαλέτα τριμμένη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε λεπτές στρογγυλές φέτες, τις οποίες αλατίζουμε και αφήνουμε 1/2 ώρα να στραγγίξουν.

Κόβουμε κάθε πιπεριά σε τρία μακρόστενα κομμάτια, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα σπόρια.

Τις ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν, και κατόπιν τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και τις σκεπάζουμε.

Μετά από15 λεπτά τις ξεφλουδίζουμε.

Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες, τις αλείφουμε στις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά στο γκριλ, γυρίζοντάς τις μία φορά.

Τηγανίζουμε τις πατάτες για 3-4 λεπτά.

Μετά τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο γυάλινο ή πήλινο σκεύος.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για τη σάλτσα, για περίπου 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρασί, το μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες.

Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Στρώνουμε τις μελιτζάνες πάνω από τις πατάτες στο ταψί, ρίχνουμε τη μισή σάλτσα και πασπαλίζουμε με τη φέτα και τα καρύδια.

Στρώνουμε τις ψητές πιπεριές και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω.

Τελειώνουμε, με μία στρώση ντομάτα σε λεπτές φέτες, τριμμένη γαλέτα και αλατοπίπερο.

Ψήνουμε το μουσακά, για μια ώρα περίπου, και τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον κόψουμε.

Παραλλαγή του Δημ.

Μπληζιώτη: αντί για ντομάτα και γαλέτα από πάνω, μπορούμε να σκεπάσουμε το μουσακά με μπεσαμέλ.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.