Follow us

Άγριο καλκάνι σε ζωμό αρωματισμένο με σαμπάνια και βασιλικό χαβιάρι οscietre από τον σεφ της "Σπονδής" Jerome Serres

Στο λατινικό αλφαβητάρι των απολαύσεων, κάτω από το γράμμα C στοιχίζονται σπουδαία λήμματα, ικανά να απογειώσουν το λεπταίσθητο ουρανίσκο. Ξεχωρίσαμε τις μεγάλες μας αδυναμίες και ζητήσαμε από τον σεφ της Σπονδής, Jerome Serres να τις συνθέσει σε ένα extravagant εορταστικό δείπνο.

Άγριο καλκάνι σε ζωμό αρωματισμένο με σαμπάνια και βασιλικό χαβιάρι οscietre από τον σεφ της "Σπονδής" Jerome Serres

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φιλέτα από καλκάνι (180 γρ. το ένα)

100 γρ. βασιλικό χαβιάρι Oscietre του Ιράν

100 γρ. φρέσκο βούτυρο

4 παραλληλόγραμμα κομμάτια από ψωμί μπριοσέ

1/2 φιάλης σαμπάνια

Χυμός ενός λεμονιού

300 γρ. φρέσκο βούτυρο

4 κ.σ. φρέσκια κρέμα

γάλακτος

Φύλλα φρέσκιας δάφνης

Ελαιόλαδο

Αλάτι πιπέρι

Παρασκευή

Κόβετε τα φιλέτα του καλκανιού σε παραλληλόγραμμα, μεγαλούτσικα κομμάτια.

Τοποθετείτε στο κέντρο της σάρκας τους από ένα φύλλο δάφνης, το οποίο θα αφαιρέσετε στο τέλος του ψησίματος.

Τα αλατοπιπερώνετε και τα ροδίζετε ελαφρώς σε 10 γρ.

διαυγασμένο βούτυρο.

Τα αφήνετε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Τα ψήνετε στη σχάρα σε θερμοκρασία 30° C.

Βάζετε τη σαμπάνια σε μια κατσαρόλα, τη ζεσταίνετε και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό του λεμονιού.

Δουλεύετε το μίγμα αυτό με το φρέσκο βούτυρο, για να σχηματιστεί μια παχιά και αφράτη σάλτσα.

Την τελευταία στιγμή προσθέτετε την κρέμα γάλακτος χτυπημένη και το χαβιάρι – και δεν ζεσταίνετε πλέον ξανά τη σος.

Αφού ψήσετε το ψάρι, στρώνετε λίγη σος σαμπάνιας στον πάτο του πιάτου, τοποθετείτε από πάνω ένα κομμάτι καλκάνι και προσθέτετε μια φέτα ψωμιού μπριοσέ, αλειμμένη με τη σος από το χαβιάρι.

Είναι σημαντικό να έχετε κόψει το ψωμί στις ίδιες διαστάσεις με τα κομμάτια του ψαριού, για να είναι άψογο και οπτικά.

Το καλκάνι διαθέτει τη λιπαρή υπόσταση, το ψωμί παρέχει την απαιτούμενη τραγανότητα, ενώ η σος σαμπάνιας δίνει μια σπινθηροβόλα γεύση στο πιάτο.

Το βασιλικό χαβιάρι είναι… η θάλασσα σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια, με το λεμόνι να συμπληρώνει το σύνολο.

Μια όμορφη γευστική έκφραση του συνδυασμού «γη και θάλασσα» στο πλαίσιο ενός champagne dinner.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.