Υλικά
Υλικά (ορεκτικό για 1 άτομο)
120 γρ. μοσχαρίσια γλυκάδια
1 αχλάδι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λωρίδες
1 ρέβα ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
2 φλιτζ. γάλα
½ φλιτζ. σταγόνες άσπρης σοκολάτας
1 κ.σ. μαχλέπι
½ κ.γλ. παραδοσιακό ελληνικό μπαχαρικό που βγαίνει από το εσωτερικό του κερασιού
2 ½ φλιτζ. ούζο
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1+1 κ.γλ. ξίδι ρυζιού
1 μικρό κεφάλι από σγουρό μαρούλι
1 κλαδάκι θυμάρι
1 κλαδάκι φασκόμηλο
1 φέτα λεμόνι
5 ράβδοι chive
Αλάτι, πιπέρι
Παρθένο ελαιόλαδο
Παρασκευή
Ποσάρετε τα γλυκάδια σε νερό και ξεφλουδίζετε.
Πιέζετε ανάμεσα από δύο ταψιά για να πάρουν σχήμα, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα διατηρείτε.
Βάζετε 1 φλιτζάνι ούζο σε 2 κατσαρόλες και βράζετε μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Προσθέτετε σε κάθε κατσαρόλα ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλάκι ξίδι και κάνετε σιρόπι.
Αφήνετε να κρυώσει.
Βάζετε τις λωρίδες αχλαδιού να μουλιάσουν στη μία κατσαρόλα με το σιρόπι ούζου, μετά τις αφυδατώνετε όλη νύχτα μέσα σε αφυγραντήρα και αφήνετε στην άκρη.
Σε άλλη κατσαρόλα, προσθέτετε γάλα, 2 κουταλιές μαχλέπι και τη ρέβα.
Βράζετε μέχρι να μαλακώσει.
Την αφαιρείτε και την τοποθετείτε σ’ ένα πολυμίξερ.
Περνάτε το γάλα από ένα σουρωτήρι, για να σουρώσετε το μαχλέπι, και κρατάτε το υγρό.
Λιώνετε τη ρέβα στο πολυμίξερ και προσθέτετε λίγες κουταλιές από το στραγγισμένο γάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Περνάτε και αυτό το μείγμα από το σουρωτήρι.
Βάζετε στην άκρη.
Λιώνετε άσπρη σοκολάτα μέσα στο υπόλοιπο γάλα.
Ανακατεύετε τον πουρέ από το παστινάκη, προσθέτοντας αργά το μείγμα λευκής σοκολάτας και γάλακτος μέχρι τα υλικά να αφομοιωθούν.
Για να το σερβίρετε, σοτάρετε τα γλυκάδια στο κατσαρολάκι με παρθένο ελαιόλαδο, προσθέτοντας φασκόμηλο και θυμάρι.
Τα κρατάτε για γαρνίρισμα.
Μεταφέρετε τα γλυκάδια σε μια πετσέτα, για να αφαιρεθεί το περίσσειο λάδι και από τις δύο πλευρές.
Βάζετε 2 κουταλιές από τη σάλτσα λευκής σοκολάτας-ρέβας σε ένα πιάτο.
Ζεσταίνετε την άλλη κατσαρόλα με το σιρόπι ούζου και του προσθέτετε ½ κουταλάκι σπόρους μαχλέπι, για να τραβήξει το άρωμά τους.
Γυρίζετε το γλυκάδι στο σιρόπι, για να ρουφήξει από παντού, και το τοποθετείτε πάνω από τη σάλτσα λευκής σοκολάτας-ρέβας.
Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
Σ’ ένα μικρό μπολ ανακατεύετε καλά τη σγουρή σαλάτα, τις αποξηραμένες λωρίδες αχλαδιού, τα chive σε στικ, το παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και στύβετε ένα λεμόνι.
Καλύπτετε το γλυκάδι με αχλάδι και σγουρή σαλάτα.
Μια πρακτική που λατρεύει: να φτιάχνει μπουκιές συνθέσεων, όπου μπορεί να ελέγξει όλη την εμπειρία στην παλέτα.
Εδώ δεν υπάρχουν κανόνες, συνταγές και πρότυπα, βασικό όμως είναι στο τέλος η ταυτότητα του πιάτου να παραμένει ελληνική.
Άλλωστε, σημασία δεν έχει μόνο η νοστιμιά, αλλά το να μπορείς να φτιάχνεις ένα φαγητό που να κάνει το μυαλό να το μελετά.
Έτσι και εδώ, τα ετερόκλητα υλικά δημιουργούν ένα σασπένς, που όμως αποζημιώνει τον ουρανίσκο!