Υλικά
2 κιλά χοιρινό μπούτι Υλικά για 5-6 άτομα
1 ½ κ. κ. κύμινο σε σκόνη
4 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κ. κ. κόλιαντρο ξερό σε σκόνη
Αλάτι-πιπέρι
Για τη σάλτσα
5-6 μεγάλες πιπεριές διαφόρων ειδών (φρέσκες, αποξηραμένες ή κονσέρβας),
50 γρ. καβουρδισμένο σουσάμι,
½ κ. κ. καβουρδισμένο ξερό κόλιαντρο,
10-12 κόκκους μαύρο πιπέρι,
1 κ. κ. γαρυφαλόκαρφα,
1 κ. κ. τσίλι σε σκόνη,
6 μικρές άγουρες ντομάτες (χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα),
50 γρ. μαύρες μικρές σταφίδες,
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
70 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα,
40 γρ. καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους,
50 γρ. καβουρδισμένα αλμυρά φιστίκια,
2 φέτες ξερό καλαμποκόψωμο ή μια μπαγιάτικη τορτίγια από καλαμπόκι,
450-480 ml ζεστό ζωμό κρέατος ή κότας,
70 γρ. πικρή σοκολάτα (72% περιεκτικότητα σε κακάο),
70 γρ. λίπος ζωικής προέλευσης ή λαρδί από το χασάπη,
½ κ. σ. ανθόνερο τριαντάφυλλου,
Δαφνόφυλλα,
Αλάτι
Εκτέλεση
Λαδώνετε ένα μικρό ταψί και τοποθετείτε το κρέας δεμένο.
Ψήνετε χωρίς νερό σε προθερμασμένο στους 240° C φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του, χαμηλώνετε το φούρνο στους 180° C και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 2 ακόμα ώρες, φροντίζοντας να περιχύνετε πότε πότε το ψητό με τους χυμούς του ή λίγο νερό, αν χρειάζεται.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα.
Σοτάρετε τις πιπεριές στο λίπος και τις πολτοποιείτε (θα πρέπει να δώσουν τουλάχιστον 150 γρ.
πολτό).
Ρίχνετε τον πολτό στο τηγάνι.
Αλέθετε το σουσάμι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, προσθέτετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι και τα αλέθετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Κόβετε σε κομμάτια τη σοκολάτα και τη ρίχνετε μέσα στο ζεστό μείγμα.
Βάζετε τη σάλτσα να βράσει για ½ ώρα κι αν πήξει υπερβολικά, την αραιώνετε με λίγο ακόμα ζεστό ζωμό.
Σερβίρετε το ψητό κομμένο σε φέτες και προτείνετε μαζί τη σάλτσα και ρύζι ατμού, αρωματισμένο με ξερό κόλιαντρο και δαφνόφυλλα.