Follow us

Χοιρινό στο φούρνο με σάλτσα αρωματικής σοκολάτας

Χοιρινό στο φούρνο με σάλτσα αρωματικής σοκολάτας

Υλικά

Υλικά για 5-6 άτομα

2 κιλά χοιρινό μπούτι

1 ½ κ. κ. κύμινο σε σκόνη

4 κ. σ. ελαιόλαδο

½ κ. κ. κόλιαντρο ξερό σε σκόνη

Αλάτι-πιπέρι

Για τη σάλτσα

5-6 μεγάλες πιπεριές διαφόρων ειδών (φρέσκες, αποξηραμένες ή κονσέρβας),

50 γρ. καβουρδισμένο σουσάμι,

½ κ. κ. καβουρδισμένο ξερό κόλιαντρο,

10-12 κόκκους μαύρο πιπέρι,

1 κ. κ. γαρυφαλόκαρφα,

1 κ. κ. τσίλι σε σκόνη,

6 μικρές άγουρες ντομάτες (χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα),

50 γρ. μαύρες μικρές σταφίδες,

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι,

70 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα,

40 γρ. καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους,

50 γρ. καβουρδισμένα αλμυρά φιστίκια,

2 φέτες ξερό καλαμποκόψωμο ή μια μπαγιάτικη τορτίγια από καλαμπόκι,

450-480 ml ζεστό ζωμό κρέατος ή κότας,

70 γρ. πικρή σοκολάτα (72% περιεκτικότητα σε κακάο),

70 γρ. λίπος ζωικής προέλευσης ή λαρδί από το χασάπη,

½ κ. σ. ανθόνερο τριαντάφυλλου,

Δαφνόφυλλα,

Αλάτι

Εκτέλεση

Λαδώνετε ένα μικρό ταψί και τοποθετείτε το κρέας δεμένο.

Ψήνετε χωρίς νερό σε προθερμασμένο στους 240° C φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του, χαμηλώνετε το φούρνο στους 180° C και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 2 ακόμα ώρες, φροντίζοντας να περιχύνετε πότε πότε το ψητό με τους χυμούς του ή λίγο νερό, αν χρειάζεται.



Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα.

Σοτάρετε τις πιπεριές στο λίπος και τις πολτοποιείτε (θα πρέπει να δώσουν τουλάχιστον 150 γρ.

πολτό).

Ρίχνετε τον πολτό στο τηγάνι.

Αλέθετε το σουσάμι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, προσθέτετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι και τα αλέθετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κόβετε σε κομμάτια τη σοκολάτα και τη ρίχνετε μέσα στο ζεστό μείγμα.

Βάζετε τη σάλτσα να βράσει για ½ ώρα κι αν πήξει υπερβολικά, την αραιώνετε με λίγο ακόμα ζεστό ζωμό.

Σερβίρετε το ψητό κομμένο σε φέτες και προτείνετε μαζί τη σάλτσα και ρύζι ατμού, αρωματισμένο με ξερό κόλιαντρο και δαφνόφυλλα.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα.

Σοτάρετε τις πιπεριές στο λίπος και τις πολτοποιείτε (θα πρέπει να δώσουν τουλάχιστον 150 γρ.

πολτό).

Ρίχνετε τον πολτό στο τηγάνι.

Αλέθετε το σουσάμι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, προσθέτετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι και τα αλέθετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κόβετε σε κομμάτια τη σοκολάτα και τη ρίχνετε μέσα στο ζεστό μείγμα.

Βάζετε τη σάλτσα να βράσει για ½ ώρα κι αν πήξει υπερβολικά, την αραιώνετε με λίγο ακόμα ζεστό ζωμό.

Σερβίρετε το ψητό κομμένο σε φέτες και προτείνετε μαζί τη σάλτσα και ρύζι ατμού, αρωματισμένο με ξερό κόλιαντρο και δαφνόφυλλα.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.