Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο τουΥλικά (για 8 άτομα)
8 αβγά
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
200 ml νερό
150 ml γάλα πλήρες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
1/2 φλιτζάνι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αναμειγνύετε το αλεύρι, το νερό, το γάλα, τα αβγά χτυπημένα και το αλάτι κι αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο με πετσέτα.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο και το δυόσμο μέχρι να μαλακώσουν και αλατοπιπερώνετε.
Ανακατεύετε καλά το μείγμα των χορταρικών με το μείγμα του αλευριού.
Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί και το αφήνετε στο φούρνο να ζεσταθεί για 5 λεπτά.
Το βγάζετε και ρίχνετε μέσα το μείγμα.
Ψήνετε για 15 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 250°C.
Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνετε για άλλα 45-50 λεπτά.
Διατροφική αξία:
Ενέργεια/μερίδα 566 kcal
Μια πίτα πολύ πλούσια σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και C, σίδηρο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Διατροφική αξιολόγηση συνταγών:
Μελίνα Σ.
Καριπίδου (MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Yπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Κλινικής «Μητέρα»)