Υλικά
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι Υλικά (για 8 μερίδες)
8 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές αλεύρι
6 κόκκινες καυτερές πιπεριές
1 κουταλιά καυτερή πάπρικα
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι κύμινο
1 πρέζα πιπέρι καγέν
1 κουταλάκι ταμπάσκο
1.200 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
850 γρ. λευκά χοντρά φασόλια, βρασμένα και στραγγισμένα
450 γρ. κόκκινα φασόλια (σε κονσέρβα) και στραγγισμένα
1 κιλό μέτρια μανιτάρια λευκά (Παρισιού)
1 μπουκάλι μπίρα
2 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
Γαρνιτούρα
16 κουταλιές ξινή κρέμα
8 κουταλιές ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
8 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
Χρόνος παρασκευής 90΄
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις καυτερές πιπεριές από το κοτσανάκι τους, τις ανοίγετε και βγάζετε τους σπόρους και τις λευκές μεμβράνες.
Τις βράζετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι με 2 φλιτζάνια νερό σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
Τις στραγγίζετε και κρατάτε το νερό τους.
Τις βάζετε σε μουλινέτα με 2 κουταλιές από το νερό τους και δουλεύετε μέχρι να γίνουν μια απολύτως λεία κρέμα.
Δεν πρέπει να διακρίνεται ούτε ίχνος φλούδας.
Καθαρίζετε τα μανιτάρια, αφαιρείτε τα ποδαράκια τους (δεν θα τα χρησιμοποιήσετε), τα αφήνετε ολόκληρα και τα στεγνώνετε.
Ζεσταίνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνετε τα μανιτάρια και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μη βγάζουν καθόλου υγρά.
Πασπαλίζετε με το αλεύρι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 4-5 λεπτά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι .Τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σoτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε την πάστα από τις καυτερές πιπεριές, την πάπρικα, το πιπέρι καγέν, το ταμπάσκο και το κύμινο.
Μαγειρεύετε για ένα λεπτό σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Σβήνετε με την μπίρα και το ξίδι.
Ρίχνετε την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατίζετε και μαγειρεύετε για 10 λεπτά.
Προσθέτετε τα φασόλια και τα μανιτάρια.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να βράσει για μία ώρα.
Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα με 2 κουταλιές ξινή κρέμα, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το κόλιανδρο.
Συνοδεύετε με καλαμποκόψωμο ή τορτίγιας.
Διατροφική εκτίμηση
640 kcal/μερίδα
Tρόφιμα πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, το λυκοπένιο κλπ.
Τα όσπρια προσφέρουν διαιτητικές ίνες και φυλλικό οξύ και το ελαιόλαδο μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη!
Διατροφική αξιολόγηση συνταγών από τη Μελίνα Σ.
Καριπίδου, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.
Καριπίδου, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.