Υλικά
1 ½ κιλό κρέας ελαφιού δίχως κόκαλαΥλικά για (6-8 άτομα)
Για τη μαρινάδα
3 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο
1-2 κουτ. σούπας μαντζουράνα ψιλοκομμένη
1-2 κουτ. σούπας θυμάρι ψιλοκομμένο
2 ακτινίδια κομμένα σε ροδέλες
Αλάτι
Για το ψήσιμο
100 γρ. μπέικον σε λωρίδες
Ζεστό νερό για το ταψί
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 μέτριο καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 πράσο (περίπου 150 γρ.), σε ροδέλες
Για τη σάλτσα
150ml κόκκινο κρασί
250ml νερό
2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
4 κουτ. σούπας αλεύρι
100ml κρέμα γάλακτος πλήρης
1 κονσέρβα βύσσινα μαζί με το χυμό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι από το μύλο
Βαθμός δυσκολίας: μέτριο
Χρόνος μαγειρέματος: 100΄
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Αφαιρείτε το δέρμα από το κρέας και το πλένετε κάτω από κρύο νερό της βρύσης.
Το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.
Αναμειγνύετε τα υλικά της μαρινάδας εκτός από τα ακτινίδια.
Αλείφετε το κρέας του ελαφιού με τη μαρινάδα, το αλατίζετε και το καλύπτετε με τα ακτινίδια.
Το αφήνετε σκεπασμένο όλο το βράδυ.
Την άλλη μέρα, απλώνετε τις μισές λωρίδες μπέικον μέσα σε ένα ταψί.
Βάζετε τις μερίδες ελαφιού στο ταψί και τις σκεπάζετε με τις υπόλοιπες λωρίδες.
Ψήνετε το κρέας για 1 ½ - 2 ώρες ρίχνοντας κατά διαστήματα λίγο ζεστό νερό στο ταψί.
Στη μέση του ψησίματος προσθέτετε στο ταψί το κρεμμύδι, το καρότο και το πράσο και επί πλέον νερό για να αρχίσει να γίνεται η σάλτσα.
Βγάζετε το ψητό από το φούρνο και το αφήνετε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε, κομμένο σε φέτες.
Για τη σάλτσα
Ξύνετε με ξύλινη σπάτουλα τους χυμούς που έχουν κολλήσει στο ταψί, ρίχνετε το κόκκινο κρασί και το νερό και βράζετε τη σάλτσα στο φούρνο για λίγα λεπτά.
Τη σουρώνετε σε σουρωτήρι ντυμένο με τουλπάνι.
Ζεσταίνετε το βούτυρο και διαλύετε το αλεύρι ανακατεύοντάς τα μέχρι να γίνουν ομοιογενές χρυσαφένιο μείγμα.
Ρίχνετε τη σάλτσα που κρατήσατε και την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύετε με σύρμα για να μη σβολιάσουν.
Σιγοβράζετε για 5 λεπτά.
Προσθέτετε τα βύσσινα με το χυμό τους, το θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε τη σάλτσα να δέσει για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Συνοδευτικά
Πατάτες πουρέ, πατάτες βρασμένες, κομμένες σε ροδέλες και σοταρισμένες στο φούρνο.
Πατάτες ντοφινουά (φέτες πατάτας ψημένες στο φούρνο με κρέμα γάλακτος και τυριά ).