Follow us

Κυρίως πιάτο: Χοιρινή πανσέτα με ζεστό ρυζόγαλο, σιτάρι, κάστανα, σταφίδες και πανακότα γλυκιάς κολοκύθας (Λεωνίδας Κουτσόπουλος)

Κυρίως πιάτο: Χοιρινή πανσέτα  με ζεστό ρυζόγαλο, σιτάρι, κάστανα, σταφίδες και πανακότα γλυκιάς κολοκύθας (Λεωνίδας Κουτσόπουλος)

Υλικά

Υλικά (για 4 μερίδες)

Για την παντσέτα

800 γρ. παντσέτα χοιρινή (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας την καθαρίσει)

1 κοφτό κουταλάκι φρέσκο θυμάρι

1 κοφτό κουταλάκι εστραγκόν

1 κοφτό κουταλάκι δεντρολίβανο

2 σκελίδες σκόρδο

2 κρεμμυδάκια εσαλότ

1 πράσο

1 ποτήρι ζωμός κότας

Αλάτι, πιπέρι

Για τo ρυζόγαλο

150 γρ. κριθάρι

100 γρ. κάστανα (ακαθάριστα)

15 γρ. κουκουνάρι

15 γρ. σταφιδες

150 ml γάλα

1 κοφτό κουταλάκι εστραγκόν

Μπράντι (για να μουλιάσουμε τις σταφίδες)

Αλάτι, πιπέρι

20 γρ. βούτυρο

1/3 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ

80 ml άγλυκη κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Για την πανακότα κολοκύθας

1/2 κιλό κολοκύθας

100 γρ. ζωμός κότας

1 πράσινο μήλο

1 κοφτό κουταλάκι κόλιανδρο

1 κεδρόμηλο

Αλάτι, πιπέρι

50ml γάλα

9 γρ. ζελατίνη

Εκτέλεση

ΠανσέταΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 140°C.

Καθαρίζουμε την παντσέτα και τα λαχανικά.

Σοτάρουμε τα λαχανικά.

Στρώνουμε σε ένα ταψί ένα κομμάτι διπλό αλουμινόχαρτο αρκετά μεγάλο ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να τυλίξουμε την παντσέτα.

Την τοποθετούμε επάνω στο αλουμινόχαρτο μαζί με τα σοταρισμένα λαχανικά και προσθέτουμε το ζωμό και τα μυρωδικά.

Τυλίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο σε σχήμα φακέλου, ώστε να μη βγαίνουν τα υγρά έξω.

Ψήνουμε για 3-4 ώρες.

Όταν η πανσέτα ετοιμαστεί, την αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Τη βγάζουμε σε λίγη ώρα από το ψυγείο και τη σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι από τη μεριά του δέρματος, μέχρι να σχηματιστεί μια τραγανή, χρυσαφί κρούστα.Ρυζόγαλο Βράζουμε πολύ καλά το σιτάρι και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Χαράζουμε τα κάστανα με ένα μαχαίρι και τα αχνίζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, για να μπορούμε να τα καθαρίσουμε ευκολότερα.

Αφού τα καθαρίσουμε και τα βράσουμε, τα πατάμε λίγο με το πιρούνι και τα πολτοποιούμε ελαφρά.Σ’ ένα κατσαρολακι βάζουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τα κάστανα με το κουκουνάρι και τις σταφίδες.

Προσθέτουμε το κριθάρι και συνεχίζουμε ελαφρά το σοτάρισμα.

Προσθέτουμε το γάλα, αφού από πριν έχουμε διαλύσει μέσα το κορνφλάουρ.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει το μείγμα καλά· προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο.Αποσύρουμε από τη φωτιά και δουλεύουμε το μείγμα με τη σαντιγί μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή.

Τελειώνουμε προσθέτοντας το εστραγκόν.Πανακότα κολοκύθαςΚαθαρίζουμε την κολοκύθα και το μήλο και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά με το ζωμό και τον κέδρο.

Λίγο πριν μαλακώσει η κολοκύθα, προσθέτουμε τον κόλιανδρο.Περνάμε όλο το μείγμα από το μπλέντερ και στη συνέχεια από μια ψιλή σήτα.

Μουσκεύουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό ώσπου να μαλακώσουν και βράζουμε ελάχιστα το μείγμα της κολοκύθας, προσθέτοντας το γάλα, αλάτι, πιπέρι και τις ζελατίνες.

Τοποθετούμε το μείγμα σε φόρμες και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Καθαρίζουμε την παντσέτα και τα λαχανικά.

Σοτάρουμε τα λαχανικά.

Στρώνουμε σε ένα ταψί ένα κομμάτι διπλό αλουμινόχαρτο αρκετά μεγάλο ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να τυλίξουμε την παντσέτα.

Την τοποθετούμε επάνω στο αλουμινόχαρτο μαζί με τα σοταρισμένα λαχανικά και προσθέτουμε το ζωμό και τα μυρωδικά.

Τυλίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο σε σχήμα φακέλου, ώστε να μη βγαίνουν τα υγρά έξω.

Ψήνουμε για 3-4 ώρες.

Όταν η πανσέτα ετοιμαστεί, την αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Τη βγάζουμε σε λίγη ώρα από το ψυγείο και τη σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι από τη μεριά του δέρματος, μέχρι να σχηματιστεί μια τραγανή, χρυσαφί κρούστα.Ρυζόγαλο Βράζουμε πολύ καλά το σιτάρι και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Χαράζουμε τα κάστανα με ένα μαχαίρι και τα αχνίζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, για να μπορούμε να τα καθαρίσουμε ευκολότερα.

Αφού τα καθαρίσουμε και τα βράσουμε, τα πατάμε λίγο με το πιρούνι και τα πολτοποιούμε ελαφρά.Σ’ ένα κατσαρολακι βάζουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τα κάστανα με το κουκουνάρι και τις σταφίδες.

Προσθέτουμε το κριθάρι και συνεχίζουμε ελαφρά το σοτάρισμα.

Προσθέτουμε το γάλα, αφού από πριν έχουμε διαλύσει μέσα το κορνφλάουρ.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει το μείγμα καλά· προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο.Αποσύρουμε από τη φωτιά και δουλεύουμε το μείγμα με τη σαντιγί μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή.

Τελειώνουμε προσθέτοντας το εστραγκόν.Πανακότα κολοκύθαςΚαθαρίζουμε την κολοκύθα και το μήλο και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά με το ζωμό και τον κέδρο.

Λίγο πριν μαλακώσει η κολοκύθα, προσθέτουμε τον κόλιανδρο.Περνάμε όλο το μείγμα από το μπλέντερ και στη συνέχεια από μια ψιλή σήτα.

Μουσκεύουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό ώσπου να μαλακώσουν και βράζουμε ελάχιστα το μείγμα της κολοκύθας, προσθέτοντας το γάλα, αλάτι, πιπέρι και τις ζελατίνες.

Τοποθετούμε το μείγμα σε φόρμες και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.