Follow us

Κίτρινα αστυπαλίτικα κουλούρια (με ζαφορά)

Χωρίς μαγειρίτσα, αρνί της σούβλας και κοκορέτσι, η Λαμπρή γιορτάζεται στα Δωδεκάνησα με γεμιστό αρνάκι και γλυκά πιτάκια με τυρί. Στην Αστυπαλιά, χαρακτηριστικά είναι κάτι υπέροχα, κίτρινα κουλούρια, αρωματισμένα και χρωματισμένα με ζαφορά, που συλλέγεται από τους άγριους κρόκους του νησιού.

Κίτρινα αστυπαλίτικα κουλούρια (με ζαφορά)

Υλικά

Υλικά

2 κ. σ. θυμαρίσιο μέλι

2/3 φλιτζ. χλιαρό νερό ή περισσότερο

1 1/2 κ. σ. μαγιά σε σκόνη

1 φλιτζ. γάλα ολόπαχο ή λίγο περισσότερο

2/3 κ. γ. ζαφορά (σαφράν) σε κλωστίτσες

3 1/2 - 4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ. γ. λευκό πιπέρι ή περισσότερο

1/2 κ. γ. μπαχάρι κοπανισμένο

1 κ. σ. αλάτι

1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

Παρασκευή

Διαλύουμε το μέλι και τη μαγιά σε μικρή γαβάθα με το χλιαρό νερό.

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε μισό φλιτζάνι γάλα με τη ζαφορά.

Σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και το μετράμε.

Θα πρέπει να έχουμε 2/3 φλιτζανιού.

Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα.

Σε μεγάλη γαβάθα ανακατεύουμε το αλεύρι με το πιπέρι, το μπαχάρι και το αλάτι.

Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και αδειάζουμε μέσα το μίγμα της μαγιάς, το γάλα και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε τα υγρά με το αλεύρι και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη λεία και απαλή.

Αν κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγο αλεύρι αν είναι πολύ σκληρή, βρέχουμε με λίγο νερό.

Μπορούμε και να δουλέψουμε τη ζύμη πολύ πιο εύκολα στο μίξερ ή στην κουζινο¬μηχανή, αν έχουμε τους ειδικούς γάντζους για ζύμωμα.

Αδειάζουμε στον κάδο το αλεύρι και τα άλλα υλικά, και καθώς το μοτέρ δουλεύει προσθέτουμε όλα τα υγρά.

Δουλεύουμε το μίγμα για 1 1/2 - 2 λεπτά.

Αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" για 5 λεπτά και ξαναδουλεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την δουλεύουμε για 1-2 λεπτά, με τα χέρια.

Βάζουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στη γαβάθα.

Κάνουμε τη ζύμη μπάλα και την γυρίζουμε στη γαβάθα για να λαδωθεί από όλες τις πλευρές.

Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να "ανέβει" 1 - 1 1/2 ώρα για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Παίρνουμε κομματάκια ζύμης σε μέγεθος μικρού μανταρινιού και πλάθουμε στρογγυλά κουλούρια τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες, αφήνοντας μεταξύ τους αρκετή απόσταση.

Σκεπάζουμε και πάλι με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να μείνουν 1 - 1 1/2 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Ψήνουμε τα κουλούρια για 20 - 25 λεπτά τα βγάζουμε, ψήνουμε τα υπόλοιπα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Όταν έχουν κρυώσει όλα τα κουλούρια, τα αραδιάζουμε στη σχάρα του φούρνου, τον οποίο θα έχουμε ανάψει στο πιο χαμηλό του (70 βαθμούς).

Τα αφήνουμε για 2-3 ώρες περίπου, μέχρι να ξεραθούν τελείως.

Ανοίγουμε το φούρνο και αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν τελείως στη σχάρα.

Τα φυλάμε σε ντενεκέδες που κλείνουν καλά.

Τα κουλούρια αυτά διατηρούνται και ένα χρόνο ακόμα.

Στην αρχική της μορφή η ζύμη για τα κουλούρια αυτά περιέχει και χλωρή, την υπέροχη, ολόπαχη, φρέσκια μυζήθρα του νησιού, που οι ντόπιοι αγοράζουν από τις στάνες, σχεδόν προτού προλάβει να κρυώσει.

Έκανα πολλές δοκιμές πάνω σε συνταγές που πήρα από την Καλή Μανωλάκη και διάφορες άλλες νοικοκυράδες, όμως οι μυζήθρες που βρίσκουμε στην Αθήνα είναι τελείως διαφορετικές και κάνουν τη ζύμη κάπως περίεργη.

Έτσι, αποφάσισα να την παραλείψω τελείως.

Επίσης, έχω αντικαταστήσει το βούτυρο και τη μαργαρίνη, που χρησιμοποιούν πολλές νοικοκυρές, με ελαιόλαδο.

Παρ όλα αυτά, τα κουλούρια που θα φτιαχτούν βάσει της συνταγής μου, πλησιάζουν πολύ τη γεύση των παραδοσιακών.
(φωτογράφος: Martin Brigdale)

Επίσης...

Νηστίσιμο Κέικ με Μπανάνα, Σοκολάτα και Μέλι

Ένα κέικ σκέτο άρωμα, που δεν χρειάζεται μίξερ, γίνεται πανεύκολα και αναδεικνύει όσο κανένα άλλο την μπανάνα, που μπαίνει ολόκληρη.

Παγωτό Γιαούρτι με Καρύδια και Μέλι

Το κλασικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια μπορεί να φορέσει τα καλοκαιρινά του και να γίνει ένα πανεύκολο παγωτό.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σουφλέ με Μέλι

Ένα σουφλέ με ελληνική γεύση και γαλλική τεχνική, εύκολο και με ελάχιστα, απλά υλικά, που πάντα έχουμε στο σπίτι.

Μπάρες με Μέλι και Ταχίνι

Ιδανικές για το πρωινό, όταν βιάζεσαι και δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις κάτι θρεπτικό και νόστιμο.

Χοιρινά Φιλετάκια με Μαύρη Μπίρα, Λεμόνι και Μέλι

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά, που γίνεται με ό,τι υπάρχει πιο πρόχειρο: με χοιρινό φιλέτο, φιλέτο κοτόπουλο ή ψαρονέφρι.

Μελόπιτα

Πώς θα φτιάξεις μελόπιτα.

Μελοπιτάκια

Πώς θα φτιάξεις μελοπιτάκια.

Χοιρινά Φιλετάκια με Κρόκο Κοζάνης και Μέλι

Η συνταγή για χοιρινά φιλετάκια με κρόκο Κοζάνης και μέλι.

Λουκουμάδες με Αυγά και Βανίλια

Πώς θα φτιάξετε τους πιο νόστιμους λουκουμάδες με αυγά και βανίλια.

Σουβλάκια Κοτόπουλου με Μέλι και Μπαχαρικά

Έτσι όπως τα σερβίρουν σε πολλά tapas bar στη Βαρκελώνη.

Mπισκότα με Μέλι

Πώς θα φτιάξετε μπισκότα με μέλι.

Χαλβάς με Μέλι

Η συνταγή για χαλβά με μέλι.