Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
3 κιλά spare ribs (ζητήστε τα σαν χοιρινή κορτεζίνα)
2 φλιτζ. σάλτσα σόγιας 2 σκελίδες σκόρδο
25 γραμ. τζίντζερ
25 γραμ. gαlαngαn
2 κουταλιές ρίζα κόλιανδρου λιωμένη, ή ξερός κόλιανδρος κοπανισμένος .
10 κουταλιές σουσάμι
1 φλιτζ. άσπρο κρασί
2 λίτρα ζωμός χοιρινού ή κοτόπουλου*
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
1 φλιτζ. βιετναμέζικη σάλτσα ψαριού (νοκ-μαμ)
1 ολόκληρο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
4 μικρές καυτερές πιπεριές
Παρασκευή
Ξεχωρίζουμε, κόβοντας τα χοιρινά παϊδάκια και τα πλένουμε.
Σε ένα «γουόκ» ή πολύ βαθύ τηγάνι-κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδοκοκκινίζουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το γκάλανγκαν, τον κόλιανδρο και το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τα χοιρινά παϊδάκια και τηγανίζουμε, ανακατεύοντας γρήγορα για περίπου 5 λεπτά.
Μετά βάζουμε και τα υπόλιπα υλικά και τα σιγοβράζουμε όλα μαζί για περίπου 25 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα, σουρώνουμε τη σάλτσα.
Για να την κάνουμε πιο πηχτή, προσθέτουμε ένα χυλό που φτιάχνουμε με 2 κουταλιές κορν-φλάουερ και 3 κουταλιές νερό.
Για το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε τα μαγειρεμένα παϊδάκια στο γκριλ, αλείφοντας τα με τη σάλτσα.
Γαρνίρουμε με σουσάμι και φρέσκα φύλλα κόλιανδρου.
*Το ζωμό τον φτιάχνουμε βράζοντας κόκαλα μαζί με κρεμμύδια, καρότα και αρωματικά.
Τα αρώματα που αναδύουν τα ταϋλανδέζικα spare ribs θυμίζουν καλοψημένη μπριζόλα.
Όλη η τέχνη του πιάτου βρίσκεται στο ότι το κρέας διατηρεί τη χαρακτηριστική του μυρωδιά, παρά το γεγονός ότι μαγειρεύεται με άφθονα αρτύματα και αρωματικά και ιδιαίτερα της σόγιας, του τσίλι ή του σκόρδου.
Το μεγάλο προσόν αυτής της σπεσιαλιτέ είναι η εξαιρετική, αρωματική και γευστική ισορροπία των συστατικών της.
Ένα πιάτο που δεν είναι για χόρταση, αλλά για νοστιμιά.