Follow us

Καλαμαράκια, γεμιστά με λαχανικά, γαρνιρισμένα με δύο ρύζια

Ένας «κοιλιόδουλος» που χαίρεται το φαγητό όπως άλλοι το «Μαγεμένο Αυλό» του Μότσαρτ, γράφει το πρώτο του γαστρονομικό μυθιστόρημα. Πριν το «Μην πληρώσετε… είναι όλα δικά μου!» εκτεθεί στα βιβλιοπωλεία, το «ΕΥ» πρωτο-παρουσιάζει «δημόσιες» και ανέκδοτες συνταγές του ήρωά του.

Καλαμαράκια, γεμιστά με λαχανικά, γαρνιρισμένα με δύο ρύζια

Υλικά

Υλικά (για 8 άτομα)

7-8 καλαμάρια (ο κορμός τους να είναι 12-15 εκ.)

6 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο

1 μελιτζάνα, ψιλοκομμένη

1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος

1 φλιτζ. κάρδαμο, ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζ. φυλλαράκια κόλιανδρου, ψιλοκομμένα

1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

Λάδι, πιπέρι, αλάτι, πάπρικα σε σκόνη

1 κ.σ. ζάχαρη

2 κ.σ. ξίδι

1 ποτήρι νερού χυμός ντομάτας (περίπου 150 γρ.)

1 ποτήρι νερού λευκό κρασί (περίπου 150 γρ.)

Για το ρύζι

2 κούπες ρύζι Basmati

1 κούπα άγριο ρύζι

Παρασκευή

Αφαιρούμε τα κεφάλια από τα καλαμαράκια και τα ψιλοκόβουμε.

Βγάζουμε το «κόκαλο» από το εσωτερικό τους.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

Κατόπιν, ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το κολοκυθάκι και τις ντομάτες και, τέλος, τα ποδαράκια από το καλαμάρι, ψιλοκομμένα.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξίδι.

Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το κάρδαμο και τα φυλλαράκια του κόλιανδρου.

Με πολύ υπομονή γεμίζουμε τα καλαμαράκια, πιέζοντας τα λαχανικά με το δάχτυλό μας, ώστε να κατέβουν μέχρι το βάθος.

Κλείνουμε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί.

Στη γέμιση που έχει απομείνει, προσθέτουμε το ποτήρι κρασί και το χυμό ντομάτας.

Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μείνει η μισή.

Περιχύνουμε τα καλαμάρια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Βράζουμε τα δύο ρύζια χωριστά, σε μπόλικο, αλατισμένο νερό.

Προσοχή: το Basmati βράζει πολύ γρήγορα, ενώ το αγριόρυζο αργεί πολύ.

Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε.

Ενώ τα καλαμαράκια είναι ακόμα ζεστά, σερβίρουμε, κόβοντάς τα σε ροδέλες, σε κάθε πιάτο, και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τα γαρνίρουμε με τα δύο ρύζια.


Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.