Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
6 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
18 μύδια (πολύ καλά καθαρισμένα όστρακα)
18 γυαλιστερές (πολύ καλά καθαρισμένα όστρακα)
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. σαφράν
½ κ.σ. κουρκουμά (turmeric)
Σάλτσα
1 κ.σ. κρέμα τσίλι
1/4 φλιτζ. φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
1/4 φλιτζ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
1 κ.γλ. αλάτι
Θαλασσινά
1/2 κιλό βρασμένος αστακός (σε κύβους 1 εκ.)
1/2 κιλό γαρίδες
1/2 κιλό «κορδέλες» καλαμαριού
250 γρ. χτένια
Γαρνιτούρα
4 ισπανικές πιπεριές pequilo (ή 1 Φλωρίνης)
1 κ.σ. μαϊντανός χοντροκομμένος
1/4 φλιτζ. λάδι λεμονιού
1/2 κρεμμύδι (κομμένο σε ψιλοκομμένα μισοφέγγαρα)
1/2 φλιτζ. μοσχομπίζελα
Παρασκευή
Σοτάρουμε το σκόρδο σε κατσαρόλα με το λάδι, σε δυνατή φωτιά, για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το όστρακα και το κρασί, σκεπάζουμε και τα μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν όλα, κουνώντας περιοδικά το σκεύος.
Μεταφέρουμε τα όστρακα σε ένα μπολ, πετώντας αυτά που δεν άνοιξαν.
Τα σκεπάζουμε και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Ρίχνουμε κουρκουμά και σαφράν στο υγρό των οστράκων και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μείνει το μισό υγρό (1/2 φλιτζ.).
Αναμιγνύουμε καλά σε ένα μπλέντερ το υγρό των οστράκων με τα υλικά της σάλτσας.
Θαλασσινά
Ο DougIas προτείνει να αχνίζουμε τις γαρίδες σε ένα ζωμό (5,5 λίτρα νερό, 1 ψιλοκομμένο λεμόνι, 2 κ.σ Worcestershire sauce, 1/4 φλιτζ.
ταμπάσκο, 1/4 φλιτζ.
μίγμα από ξερά φύλλα δάφνης-τσίλι-σπόρους μουστάρδας-κόλιαντρο-μπαχάρι-γαρίφαλο-τζίντζερ- μοσχοκάρυδο, 3 κ.σ αλάτι, 2 κ.σ κόκκοι πιπεριού) που θα σιγοβράσει πρώτα για 1/2 ώρα, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση, που τις βυθίζουμε σε ένα καλάθι για 1 λεπτό στον ζέοντα ζωμό.
Δεν τις κρυώνουμε σε κρύο νερό, για να μη χάσουν τη γεύση τους.
Λάδι λεμονιού
Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε 1/4 φλιτζ.
ηλιέλαιο μαζί με 1 κ.σ ξύσμα λεμονιού και 1/2 κ.γλ.
κουρκουμά, για 1 ώρα.
Αχνίζουμε το χτένια κατά προτίμηση σε 1/2 φλιτζ.
υγρό γυαλιστερών (ή αλατισμένο νερό) για 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν οπάκ.
Καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια, κόβουμε το σάκο τους στη μία πλευρά και το βάζουμε στην κατάψυξη για μία νύχτα.
Την επομένη, το κόβουμε με «μαντολίνο» σε πολύ λεπτές κορδέλες.
Τις ξεπαγώνουμε κάτω από τη βρύση και τις ζεματίζουμε για 10 δευτερόλεπτα σε αλατισμένο νερό που βράζει (μέχρι να καμπυλωθούν και να γίνουν οπάκ).
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα θαλασσινά και τα μαγειρεμένα όστρακα μαζί με τη χτυπημένη σάλτσα.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γαρνιτούρας (εκτός από τα κρεμμύδια και τα μοσχομπίζελα) και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Σερβίρουμε τα θαλασσινά με τη σάλτσα τους και γαρνίρουμε με κρεμμύδια και μοσχομπίζελα.