Follow us

Παντεσπάνι

Ο διεθνής Τύπος το υμνεί, n κουζίνα του βάζει την Ελλάδα βαθιά στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πελάτες κάνουν ουρές για να εξασφαλίσουν τραπέζι... Το ΕΥ συναντά στο εστιατόριο Notos τον εμπνευστή του Κώστα Ερίνκογλου, μαθαίνει από πρώτο χέρι το πώς ξεκίνησαν όλα και σας παρουσιάζει επτά συνταγές βγαλμένες απευθείας από τις μαρμίτες του. ---

Παντεσπάνι

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το παντεσπάνι

180 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. αλεύρι

150 ml γάλα

150 ml ελαιόλαδο

10 γρ. μπέικιν πάουντερ


Για το σιρόπι

400 ml νερό

Μισό κιλό ζάχαρη

100 ml ανθόνερο πορτοκαλιού (fleur d’ orange)


Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

60 γρ. ζάχαρη

5 κρόκους αβγών

20 γρ. αλεύρι

630 γρ. άνθος αραβοσίτου

200 γρ. βούτυρο

200 γρ. αμύγδαλα, αποφλοιωμένα και κομμένα σε λεπτά κομμάτια

Παρασκευή

Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρις ότου να ασπρίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε άλλο μπολ και κατόπιν τα αδειάζουμε στο μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε στο μείγμα το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.

Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη σε πάχος 1.5 έως 2 εκατοστά.

Ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C.

Σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα διαλύουμε τη ζάχαρη μέσα στο νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα.

Προσθέτουμε το ανθόνερο πορτοκαλιού στο τέλος της βράσης και αφήνουμε να κρυώσει.

Έπειτα, περιχύνουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι.

Κρέμα
Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι και το άνθος αραβοσίτου και κατόπιν χύνουμε στο μπολ 100 mI γάλα κρύο.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε με τη ζάχαρη.

Κατόπιν, σιγά-σιγά, προσθέτουμε το μείγμα που μόλις ετοιμάσαμε στο ζεστό γάλα, πολύ αργά και χωρίς να σταματάμε να ανακατεύουμε για 15 λεπτά περίπου.

Αφού κρυώσει π κρέμα, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αποκτήσει ένα λευκό χρώμα, το προσθέτουμε στην κρύα κρέμα, ρίχνουμε τα ψημένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο ψημένο και περιχυμένο με σιρόπι παντεσπάνι.

Επίσης...

Κέικ Νόστιµο και Αφράτο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και αφράτο κέικ.

Κέικ Μελένιο

Πώς θα φτιάξεις ένα μελένιο κέικ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι

Η συνταγή για ένα υπέροχο κέικ σοκολάτα-πορτοκάλι.

Κέικ Περγαµόντο - Πορτοκάλι

Πώς θα φτιάξεις κέικ περγαμόντο-πορτοκάλι.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Κέικ Δίχρωµο µε Μπανάνες και Σταφίδες

Η συνταγή για δίχρωμο κέικ με µπανάνες και σταφίδες.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Κέικ µε Γιαούρτι και Μαχλέπι

Η συνταγή για κέικ με γιαούρτι και μαχλέπι.

Κέικ Αµυγδάλου Σιροπιαστό

Η συνταγή για ένα σιροπιαστό κέικ αμυγδάλου.

Κέικ με Αχλάδια, Μπανάνα και Βερίκοκα, χωρίς Ζάχαρη

Ένα υγρό κέικ γεμάτο φρουτένια αρώματα, γεύση εξωτική και ολίγον τι σοκολατένια.

Κέικ µε Καρότο, Καρύδι και Μήλο

Πώς θα φτιάξεις κέικ µε καρότο, καρύδι και µήλο.

Νηστίσιµο Κέικ µε Βερίκοκα

Η συνταγή για νηστίσιµο κέικ µε βερίκοκα.