Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. μάραθο
1/2 κ.γλ. κύμινο
1/2 κ.γλ. τσίλι σε σκόνη
1 κ.γλ. κόκκοι πιπεριού
1 κ.γλ. αλάτι
3 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
Ελαιόλαδο
1 φινόκιο χοντροκομμένο και τα φυλλαράκια του
1 κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο
1 μικρό κλαδάκι δεντρολίβανο, χοντροκομμένο
150 γρ. κουσκούς ή πλιγούρι
1 ποτήρι του κρασιού τεκίλα, βότκα ή λευκό κρασί
560 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
1 κεσεδάκι sour cream ή creme fralche
Λεμόνια confit (virtual)
Φλούδες από 3 λεμόνια
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
Παρασκευή
Λεμόνια confit (virtuaI)
Ανακατεύετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ σε ψηλή ταχύτητα για 1 1/2 λεπτό.
Τοποθετείτε το μίγμα στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ για τρεις μέρες.
Πριν το χρησιμοποιήσετε, το αφήνετε για δυο-τρεις ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σουρώνετε το υγρό μέσα από ένα τουλουπάνι.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύετε.
(Sorry, αλλά ελλείψει περισσότερων διευκρινίσεων χρησιμοποιούμε μια ιδέα του CharIie Trotter).
Κοτόπουλο
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Πρώτα, κόβετε το κοτόπουλο σε κομμάτια και χτυπάτε τα μπαχαρικά σε ένα γουδί μαζί με το αλάτι, μέχρι να αποκτήσετε μια λεπτή σκόνη.
Καλύπτετε με αυτό το έντονα αρωματισμένο «αλεύρι» το κοτόπουλο και φυλάτε λίγο για αργότερα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε πέντε κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο.
Μόλις πάρει χρώμα, το τοποθετείτε σε ένα πιάτο.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το φινόκιο, το κρεμμύδι και το δεντρολίβανο στο τηγάνι και τα αφήνετε γύρω στα πέντε λεπτά να μαλακώσουν.
Μετά, προσθέτετε το μίγμα των μπαχαρικών που σας έχει μείνει και το κουσκούς ή το πλιγούρι και ανακατεύετε καλά.
Τα περιχύνετε με την τεκίλα, τη βότκα ή το κρασί -θα τους δώσει μια εξαιρετικά φρέσκια και ευωδιαστή γεύση- και τα καλύπτετε με το ζωμό κοτόπουλου ή με νερό (μέχρι να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τους σπόρους και τα λαχανικά).
Τοποθετείτε στο φούρνο το κοτόπουλο, μέσα στο τηγάνι, πάνω από το κουσκούς, το περιχύνετε με μερικές κουταλιές από το αρωματισμένο με λεμόνι ελαιόλαδο, το τυλίγετε σε λαδόχαρτο και το αφήνετε για 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα.
Σερβίρετε αμέσως με μια καλή ποσότητα sour cream ή creme fraiche και το διακοσμείτε με τα φυλλαράκια του φινόκιο.