Υλικά
Υλικά
1 κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής, περίπου 1.800 γρ. με τα εντόσθιά του
450 γρ. πατάτες σε κύβους 1 εκατοστού
1 κρεμμύδι σε κύβους
30 σκελίδες σκόρδο
1 ρίζα μάραθο σε κύβους
225 γρ. καλές μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
1 κλωναράκι δεντρολίβανο (μόνο τα φυλλαράκια)
Χυμός ενός λεμονιού
1 ποτήρι (150 ml) ξηρό, λευκό κρασί
6 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε τα εντόσθια και τα κόβουμε κυβάκια, αφαιρώντας τα λευκά μέρη, τις ίνες και τις μεμβράνες.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα εντόσθια, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διαφανές αλλά να μην πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, τις πατάτες, το μάραθο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε τα περιεχόμενα του τηγανιού να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν, γεμίζουμε το κοτόπουλο με το μίγμα και κλείνουμε το άνοιγμα με ξυλάκια για σουβλάκι.
Αλατοπιπερώνουμε το εξωτερικό του πουλιού κατά το γούστο μας, έχοντας υπόψη ότι το αλάτι βοηθάει την πέτσα να γίνει τραγανή.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί στο φούρνο και το ψήνουμε για 40 λεπτά (μετά τα 20 πρώτα λεπτά αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο στο ταψί).
Το βγάζουμε, το γυρίζουμε με το στήθος προς τα επάνω και τοποθετούμε γύρω-γύρω στο ταψί, το υπόλοιπο σκόρδο, τις ελιές και το δεντρολίβανο.
Περιχύνουμε με λίγο λάδι και μια κουταλιά νερό και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά.
Όταν ο χρόνος περάσει, ελέγχουμε αν το κοτόπουλο είναι ψημένο, καρφώνοντας μια οδοντογλυφίδα στο μπούτι: ο ζωμός πρέπει να βγαίνει καθαρός.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος, μέσα σε ζεσταμένο σκεύος σερβιρίσματος.
Η αναμονή αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία του μαγειρέματος και οι χυμοί επιστρέφουν στο σώμα του πουλερικού.
Κατόπιν, απομακρύνουμε το λίπος που έχει κολλήσει στο ταψί, αφήνοντας το ωμό.
Σε υψηλή φωτιά ρίχνουμε μέσα στο ταψί - με το ζωμό - το κρασί και αντίστοιχη ποσότητα νερού και βράζουμε, τρίβοντας.
Η σάλτσα που προκύπτει, ταιριάζει σε όλες σχεδόν τις συνταγές ψητού κοτόπουλου.