Follow us

Ορεκτική μπουκιά: Αβγό αλά κοκ και μπρουιγέ, ένεση οξαλίδας, αφρός μοσχοκάρυδου

«Κακό παιδί της γαλλικής γαστρονομίας», αλχημιστής των αλπικών βοτάνων, εικονοκλάστης του κλασικού εστιατορίου, μοντερνιστής της κουζίνας... Ο Marc Veyrat, ο κορυφαίος σήμερα Γάλλος σεφ, απογείωσε με τις καινοτομίες του το Diner de Gala των «Χρυσών Σκούφων 2003». Συνέντευξη με ένα άκρως ριζοσπαστικό πνεύμα, plus το μενού της μεγάλης γιορτής του Αθηνοράματος - μια γαστρονομική βραδιά που η πρωτεύουσα θα θυμάται για πολύν καιρό ακόμα.

Ορεκτική μπουκιά: Αβγό αλά κοκ και μπρουιγέ, ένεση οξαλίδας, αφρός μοσχοκάρυδου

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

4 αβγά

12 cl κρέμα γάλακτος (με χαμηλά λιπαρά)

2 γρ. ζωμός κοτόπουλου (σε σκόνη)

2 κρόκοι αβγών

4 γρ. ζάχαρη

κρέμα οξαλίδας

20 γρ. λάπαθο

20 cl κρέμα γάλακτος (με χαμηλά λιπαρά)

2,5 cl λευκό ξίδι

4 σύριγγες

Αφρός μοσχοκάρυδου

20 cl κρέμα γάλακτος (χαμηλά λιπαρά)

5 cl ζωμός λαχανικών

5 γρ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 φύλλο ζελατίνας

2 γρ. ζωμός κοτόπουλου (σε σκόνη)

1 γρ. ζάχαρη

1 σιφόνι σαντιγί και αμπούλες αερίου

Παρασκευή

Αβγά μπρουιγέ
Με ένα ψαλίδι για νύχια κόβουμε τη μία άκρη καθενός από τα 4 αβγά.

Ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το περιεχόμενο των 4 αβγών και φυλάμε προσεκτικά τα κελύφη για να μη σπάσουν, Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα αβγά να σιγοπήξουν, ανακατεύοντας τα συχνά, χωρίς να βάλουμε βούτυρο ή λάδι, Κατόπιν, τα ανακατεύουμε έξω από τη φωτιά με την κρέμα γάλακτος.

Τα ανακατεύουμε με το μίνι-μίξερ, προσθέτοντας τη σκόνη του ζωμού, μέχρι να πάρουμε ομοιογενές μίγμα (1 λεπτό περίπου).

Γεμίζουμε τα 4 κελύφη των αβγών μέχρι τα 2/3.

Χτυπάμε ελαφρά τους 2 κρόκους και τους προσθέτουμε από πάνω μέσα σε κάθε κέλυφος.

Πασπαλίζουμε κάθε κρόκο μέσα στο κέλυφος με ζάχαρη.

Τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Σάλτσα οξαλίδας
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το λάπαθο ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να ελευθερώνει τα αρώματα του για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το ξίδι, περνάμε το μίγμα από το μίξερ, το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε από τις σύριγγες τις βελόνες, αλλά αφήνουμε στη θέση τους τα πλαστικά τους καλύμματα.

Τις γεμίζουμε μέχρι τη μέση με τη σάλτσα και τις φυλάμε στο ψυγείο.

Αφρός μοσχοκάρυδου
Μουσκεύουμε το φύλλο της ζελατίνας σε νερό (σύμφωνα με τις οδηγίες).

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το ζωμό λαχανικών και το μοσχοκάρυδο.

Τα αφήνουμε για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε έπειτα το ζωμό σε σκόνη και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε στο μίξερ και σουρώνουμε.

Προσθέτουμε στην κρέμα το μαλακωμένο φύλλο ζελατίνης.

Αδειάζουμε το μίγμα στο σιφόνι και πατάμε το έμβολο μια φορά.

Ανακατεύουμε καλά το σιφόνι και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Στήσιμο
Ζεσταίνουμε τα γεμιστά κελύφη των αβγών (σε φούρνο για 1 λεπτό, στους 200°C, 5-6 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα).

Τα αβγά μπρουιγέ πρέπει μεν να ζεσταθούν, αλλά και να παραμείνουν υγρά.

Ανακατεύουμε καλά το σιφόνι και γεμίζουμε με αφρό μοσχοκάρυδου την ανοιχτή άκρη κάθε κελύφους, Βυθίζουμε προσεκτικά τη σύριγγα μέχρι τον πάτο του αβγού, αδειάζουμε την οξαλίδα και τρώμε με κουταλάκι, βυθίζοντάς το χαμηλά και ανασύροντας μαζί οξαλίδα, αβγό και αφρό μοσχοκάρυδου.

Μια ριζοσπαστική πρόταση υψηλής γαστρονομίας.

Ένα αέρινο κύμα γοητευτικών φυτικών αρωμάτων μετά ιωδίου μετατρέπει αυτό το αβγό σε συγκλονιστική εμπειρία.

Προσοχή: η ένεση οξαλίδας πρέπει να εφαρμοστεί στο βάθος του κελύφους, αφού αφαιρέσουμε τη βελόνα και κρατήσουμε το πλαστικό της κάλυμμα.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.