Follow us

Αθήνα: Μπιτόκ αλά γκρεκ

Ρελάνς στην πολεμική ατμόσφαιρα των ημερών με τρόπο γαστρονομικό. Παρεμβαίνουμε στον «πόλεμο των χάμπουργκερ» που μαίνεται στη Νέα Υόρκη, προτείνοντας μια έξυπνη ελληνική βερσιόν. Βάζουμε επίσης στο τραπέζι τις δύο πιο συμβολικές σπεσιαλιτέ συμφιλίωσης και μοιρασιάς φαγητού για Αμερικανούς και Άραβες. Give peace a chance, guys!

Αθήνα: Μπιτόκ αλά γκρεκ

Υλικά

Υλικά

Μπούτι αρνίσιο

1 συκωταριά

2 αβγά

4 καρβελάκια χωριάτικο ψωμί

250 γρ. παλαιωμένο κασέρι Σοχού

Λευκό κρασί

Αβγά ορτυκιών (κλεισμένα με τρούφα – μανιτάρι για 4 μέρες σε βάζο, ή εναλλακτικά λάδι τρούφας).

Λιαστή ντομάτα

Κρεμμύδι φρέσκο, κρεμμύδι ξερό

Μαντζουράνα τριμμένη

4 σκελ. Σκόρδο

Μουστάρδα

2 λεμόνια (το χυμό)

Ξίδι

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Από τη συκωταριά κρατάμε τα συκωτάκια και τους πνεύμονες.

Την πλένουμε πάρα πολύ καλά και μετά τη στεγνώνουμε.

Προσθέτουμε λίγο χυμό λεμόνι, λίγο κρασί και λίγη μαντζουράνα.

Αφήνουμε να μαριναριστεί για περίπου 2 ώρες.

Ξεκοκαλίζουμε το μπούτι και το κόβουμε σε κομματάκια.

Το περνάμε δύο φορές από τη μηχανή του κιμά, μαζί με τα υπόλοιπα της συκωταριάς που δεν έχουμε μαρινάρει.

Προσθέτουμε φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο, αβγά, 50 γρ.

τριμμένο κασέρι, ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και την ψίχα από τα καρβελάκια, την οποία έχουμε βρέξει με κρασί.

Το ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε ελαιόλαδο και ξίδι.

Φτιάχνουμε 4 ομοιόμορφα μπιφτέκια και τα ψήνουμε στο φούρνο, βάζοντας από κάτω τους ένα ταψάκι με κρασί και λεμόνι.

Πασαλείβουμε τα 4 καρβελάκια με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στη σχάρα.

"Χτίζουμε" το μπιτόκ μας πάνω στο καρβελάκι, προσθέτουμε μαντζουράνα, λίγη συκωταριά τηγανισμένη και το μπιτόκ ζεστό από το φούρνο.

Από πάνω βάζουμε λεπτές φέτες από κασέρι και ολοκληρώνουμε με ένα αβγό ορτυκιού-μάτι και φρέσκο, μπόλικο, τριμμένο πιπέρι.

Σημ.: Αν δεν αρωματίσουμε τα αβγά στο βάζο με τις τρούφες, στάζουμε πάνω στο αβγό και στο μπιφτέκι μερικές σταγόνες λάδι τρούφας.

(Η συνταγή ήταν ιδέα των Δημήτρη Αντωνόπουλου και Γιάννη Γκελντή)

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.