Υλικά
Υλικά για 6 άτομα)
650 γρ. βίδες
1 φραντζόλα χωριάτικο ψωμί (250 γρ.), χωρίς την κόρα
1/2 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (χωρίς φύτρο)
12 μεγάλες ντομάτες, ώριμες, αποφλοιωμένες, δίχως σπόρους, κομμένες σε ζαράκια
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. πλατύφυλλος βασιλικός, ψιλοκομμένος
1/2 κ.γλ. θυμάρι φρέσκο
Λίγο βαλσαμικό ξίδι ή ξίδι από κόκκινο σταφύλι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες, το βάζουμε στη σχάρα και το ψήνουμε εωσότου στεγνώσει, για να μπορούμε να το τρίψουμε (κρατάμε την πόρτα του φούρνου στην αρχή ανοιχτή για πιο αποτελεσματικό φρυγάνισμα).
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι, ρίχνουμε το τρίμμα μαζί με το σκόρδο και ανακατεύουμε για 10 λεπτά συνεχώς, μέχρι να ροδίσει.
Το βάζουμε σε μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ γυάλινο ή κεραμικό σκεύος αναμιγνύουμε τις ντομάτες με τα αρωματικά, το αλάτι και το πιπέρι, προσθέτοντας το ξίδι για να ενισχύσουμε τη γεύση.
Βράζουμε al dente τις βίδες σε αλατισμένο νερό.
Σουρώνουμε.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά κατευθείαν στο μπολ με τις ντομάτες, προσθέτουμε το τρίμμα του ψωμιού και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.
Μια ηλιόλουστη, μαμαδίστικη, μεσογειακή μακαρονάδα.