Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
1/2 κιλό λιγκουίνι
1 κιλό φρέσκο καλαμαράκι, καθαρισμένο και κομμένο σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες (χωρίς φύτρο)
1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
1 λεμόνι
120 γρ. καλαματιανές ελιές χωρίς κουκούτσι, χονδροκομμένες
20 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, χονδροκομμένα
2 ματσάκια ρόκα (μόνο το φύλλα)
Χονδρό αλάτι (θαλασσινό)
Παρασκευή
Βάζουμε το καλαμαράκι, το σκόρδο, το πιπέρι και 60 γρ.
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ένα γυάλινο μπολ.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστούν για μερικές ώρες στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε την τριμμένη φρυγανιά σε ταψάκι, ρίχνουμε 2 κουτ.
του γλυκού ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
Το αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε το λιγκουίνι al dente σε αλατισμένο νερό (6-7 λεπτά) και το σουρώνουμε.
Από την φλούδα λεμονιού αφαιρούμε μόνο το κίτρινο μέρος και την τεμαχίζουμε σε στενές μικρές λωρίδες.
Στύβουμε το λεμόνι και το κρατάμε στο πλάι Σουρώνουμε το καλαμαράκι
Ζεσταίνουμε καλά 3 κουτ.
του γλυκού ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το καλαμαράκι και σοτάρουμε σε ανεβασμένη φωτιά εωσότου μαλακώσει Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι το χυμό του λεμονιού, τη φλούδα του, τις ελιές, τα φύλλα του βασιλικού, τη ρόκα και το λιγκουίνι.
Κρατάμε το σκεύος πάνω από τη φωτιά, εωσότου ζεσταθούν όλα τα υλικά και μαραθεί η ρόκα.
Αλατίζουμε, σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά μεγάλα πιάτα και στολίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά, προσθέτοντας, αν θέλουμε, λίγες σταγόνες παρθένο ελαιόλαδο.
Θαλασσινή φρεσκάδα και μυρωδικά, σε μια τραγανή μακαρονάδα.