Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
12-16 σαρδέλες, ανάλογα με το μέγεθος, καθαρισμένες
4 σκελίδες σκόρδο (χωρίς φύτρο), λιωμένες
1/2 κ.γλ. καυτερή πάπρικα
1 κ.γλ. κύμινο τριμμένο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Γαρνιτούρα
5 πορτοκάλια
1 κρεμμύδι κόκκινο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
16 ελιές Καλαμών, πρώτης ποιότητας
1 ματσάκι πλατύφυλλος μαϊντανός
4-5 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
Παρασκευή
Ανακατεύουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, προσθέτοντας λίγο αλάτι.
Αλείφουμε καλά ολόγυρα τα ψάρια και τα αφήνουμε στην άκρη για να μαριναριστούν.
Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τα πορτοκάλια, αφαιρώντας μεμβράνες και ίνες.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τις λεπτές φέτες του κρεμμυδιού, προσθέτουμε τις ελιές, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε προσεκτικά, στολίζοντας με τα φύλλα του μαϊντανού.
Προθερμαίνουμε τη σχάρα, απλώνουμε τις σαρδέλες και ψήνουμε για 2 λεπτά από την κάθε τους πλευρά.
Μαζί με τη σαλάτα πορτοκαλιού σερβίρουμε ζεστό, τραγανό, χωριάτικο ψωμί.
(Προσοχή: Επειδή τα κεφάλια των αφρόψαρων έχουν πικρή γεύση, αποφεύγουμε να τα φάμε).
Το ψήσιμο εξευγενίζει όσο τίποτε άλλο τη σαρδέλα.
Εδώ ψήνεται καρυκευμένη πικάντικα και για κοντράστ σερβίρεται με μια πρωτότυπη σαλάτα πορτοκαλιού από το Μαρόκο.