Υλικά
Υλικά
750 γρ. φρέσκια μυζήθρα (κατά προτίμησιν κατσικίσια)
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζ. τσικουδιά
Αλάτι
Νερό όσο πάρει
Παρασκευή
Σουρώνουμε και πλάθουμε τη μυζήθρα σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού.
Κατόπιν, φτιάχνουμε ζύμη με το αλεύρι, το αλάτι, την τσικουδιά και όσο νερό πάρει.
Την κάνουμε και αυτήν μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα, σαν μανταρίνια κλημεντίνες.
Η συνέχεια θέλει τέχνη.
Βάζουμε στην παλάμη μας ένα βολαράκι ζύμης, το πλακουτσώνουμε λίγο με τα δάχτυλα και κλείνουμε μέσα το «καρύδι» του τυριού.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την πίτα με ένα καλαμάκι μπαμπού ή ένα μικρό ξυλίκι, σιγά σιγά για να μην ανοίξει.
Η πίτα πρέπει να γίνει πολύ λεπτή.
Η διάμετρος της θα είναι 15 εκ.
περίπου.
Απλώνουμε τις πίτες τη μια πάνω στην άλλη, βάζοντας ανάμεσα λίγο λαδόχαρτο για να μην κολλήσουν.
Αλείφουμε με τρεις σταγόνες λάδι ένα τηγανάκι (Άλλο λάδι δεν θα χρειαστούμε).
Ψήνουμε τις πίτες μία μία σε μέτρια φωτιά, για 2 περίπου λεπτά την κάθε πλευρά, μέχρι να φουσκαλιάσει λίγο, να γίνει σχεδόν διάφανη και να μοσχομυρίσει.
Τις βάζουμε σε ρηχό πιάτο τη μια πάνω στην άλλη και τις σερβίρουμε ζεστές με καλό μέλι.
Ιωάννα Καρυστιάνη: Σφακιανές πίτες