Follow us

Βελουτέ με τάρτα ψαρικών

«Βαθιά» ερωτικές οι σούπες, επανέρχονται δυναμικά στις κουζίνες όλου του κόσμου. Έξι αθηναϊκά και δύο διάσημα ξένα εστιατόρια μας βάζουν στο χέρι το κουτάλι...

Βελουτέ με τάρτα ψαρικών

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

Ζωμός

Το κεφάλι από μία μεγάλη σφυρίδα

1 λίτρο κρύο νερό

250 ml λευκό, ξηρό κρασί

125 ml χυμός λεμονιού

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

2 κρεμμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο, χονδροκομμένα

1 ρίζα φινόκιο και 1/2 ρίζα σέλερι, χονδροκομμένα

3 φύλλα δάφνης και μερικά κοτσάνια μαϊντανού

Αλάτι και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

Σούπα

300 ml από το ζωμό που φτιάξαμε

20 γρ. σπόροι γλυκάνισου

125 ml ούζο

120 ml κρέμα γάλακτος

50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

«Καλαθάκια»

8 κομμάτια φύλλο κρούστας, διαστάσεων 14x14

Λιωμένο βούτυρο για άλειμμα

Σερβίρισμα

4 γαρίδες, βρασμένες και καθαρισμένες

4 καραβίδες, βρασμένες, με το σώμα καθαρισμένο, αλλά χωρίς να αφαιρέσουμε το κεφάλι και την ουρά

4 μικρά κομμάτια καπνιστός σολομός

4 μικρά ψαχνό βραστής σφυρίδας (προσοχή χωρίς τα κόκαλα)

4 μικρά κομμάτια βρασμένου αστακού

Παρασκευή

Βάζουμε όλα τα υλικά για το ζωμό σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν επί 25 λεπτά.

Περνάμε το ζωμό από ψιλή σίτα.

Βάζουμε από αυτόν το ζωμό 300 ml σε μια καθαρή κατσαρόλα και του προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σούπας.

Βράζουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά, επί 10 λεπτά.

Στο μεταξύ, έχουμε φτιάξει τα «καλαθάκια»: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.

Βουτυρώνουμε 4 βαθουλές φόρμες για ταρτάκια, διαμέτρου 7 εκ.

Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τα κομμάτια του φύλλου κρούστας.

Στρώνουμε από ένα τετράγωνο φύλλου σε κάθε φορμίτσα, αφήνοντας τις γωνίες του να προεξέχουν.

Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο τετράγωνο, με τρόπο ώστε οι γωνίες του να πέσουν στα κενά του προηγούμενου φύλλου.

Τα ψήνουμε επί 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.

Τα ξεφορμάρουμε με προσοχή, για να μη σπάσουν οι γωνιές που προεξέχουν, και τα τοποθετούμε στο κέντρο κάθε πιάτου σούπας.

Βάζουμε μέσα στο «καλαθάκι» τη γαρίδα, την καραβίδα, το σολομό, τη σφυρίδα και τον αστακό, και μόλις η σούπα είναι έτοιμη, τη σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε τους σπόρους του γλυκάνισου, και τη μοιράζουμε στα 4 πιάτα, περιχύνοντας με αυτήν το «καλαθάκι».

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.