Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
Ζωμός
Το κεφάλι από μία μεγάλη σφυρίδα
1 λίτρο κρύο νερό
250 ml λευκό, ξηρό κρασί
125 ml χυμός λεμονιού
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο, χονδροκομμένα
1 ρίζα φινόκιο και 1/2 ρίζα σέλερι, χονδροκομμένα
3 φύλλα δάφνης και μερικά κοτσάνια μαϊντανού
Αλάτι και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
Σούπα
300 ml από το ζωμό που φτιάξαμε
20 γρ. σπόροι γλυκάνισου
125 ml ούζο
120 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
«Καλαθάκια»
8 κομμάτια φύλλο κρούστας, διαστάσεων 14x14
Λιωμένο βούτυρο για άλειμμα
Σερβίρισμα
4 γαρίδες, βρασμένες και καθαρισμένες
4 καραβίδες, βρασμένες, με το σώμα καθαρισμένο, αλλά χωρίς να αφαιρέσουμε το κεφάλι και την ουρά
4 μικρά κομμάτια καπνιστός σολομός
4 μικρά ψαχνό βραστής σφυρίδας (προσοχή χωρίς τα κόκαλα)
4 μικρά κομμάτια βρασμένου αστακού
Παρασκευή
Βάζουμε όλα τα υλικά για το ζωμό σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν επί 25 λεπτά.
Περνάμε το ζωμό από ψιλή σίτα.
Βάζουμε από αυτόν το ζωμό 300 ml σε μια καθαρή κατσαρόλα και του προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σούπας.
Βράζουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά, επί 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, έχουμε φτιάξει τα «καλαθάκια»: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.
Βουτυρώνουμε 4 βαθουλές φόρμες για ταρτάκια, διαμέτρου 7 εκ.
Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τα κομμάτια του φύλλου κρούστας.
Στρώνουμε από ένα τετράγωνο φύλλου σε κάθε φορμίτσα, αφήνοντας τις γωνίες του να προεξέχουν.
Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο τετράγωνο, με τρόπο ώστε οι γωνίες του να πέσουν στα κενά του προηγούμενου φύλλου.
Τα ψήνουμε επί 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα ξεφορμάρουμε με προσοχή, για να μη σπάσουν οι γωνιές που προεξέχουν, και τα τοποθετούμε στο κέντρο κάθε πιάτου σούπας.
Βάζουμε μέσα στο «καλαθάκι» τη γαρίδα, την καραβίδα, το σολομό, τη σφυρίδα και τον αστακό, και μόλις η σούπα είναι έτοιμη, τη σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε τους σπόρους του γλυκάνισου, και τη μοιράζουμε στα 4 πιάτα, περιχύνοντας με αυτήν το «καλαθάκι».