Υλικά
Υλικά (για 4-6 άτομα)
2 φλιτζ. σπανάκι ψιλοκομμένο
3/4 του φλιτζ. πράσινα κουκιά
3/4 του φλιτζ. πλατιά φασολάκια καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
1/2 φλιτζ. κολοκυθάκια κομμένα σε κομματάκια
3/4 του φλιτζ. αρακά
1/3 του φλιτζ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
1/4 του φλιτζ. κρέμα γάλακτος
Από 1 κ.γλ. βασιλικό ψιλοκομμένο, σχοινόπρασο, δυόσμο και πλατύφυλλο μαϊντανό
Από 1 κ.γλ. θυμάρι τριμμένο και φασκόμηλο 6 φλιτζ. ζωμός λαχανικών
3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1 κ.σ. λάδι
1/4 του φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. ρύζι για ριζότο (π.χ. arborio)
1/2 φλιτζ. λευκό κρασί
1 κ.γλ. ζαφορά
1/2 φλιτζ. κολοκυθοανθοί καθαρισμένοι και ψιλοκομμένοι Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Βράζουμε το σπανάκι για 2 λεπτά.
Σουρώνουμε κρατώντας 1/4 του φλιτζανιού από το νερό του και κρυώνουμε το σπανάκι κάτω από τρεχούμενο νερό.
Το στραγγίζουμε.
Λιώνουμε το σπανάκι μαζί με το νερό του σε ένα μπλέντερ και το φυλάμε στην άκρη.
Βράζουμε τα πράσινα κουκιά σε αλατισμένο νερό για 1 λεπτό.
Σουρώνουμε και τα κρυώνουμε σε νερό.
Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο νερό βράζουμε τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια και τον αρακά, για περίπου ένα λεπτό.
Τα κρυώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Ανακατεύουμε 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα με την κρέμα και όλα τα μυρωδικά και τη βάζουμε στην άκρη.
Βράζουμε το ζωμό λαχανικών σε μέτρια φωτιά.
Σβήνουμε τη φωτιά.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και λάδι, εωσότου μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά, το σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα του για ακόμα 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, το καλύπτουμε με ζωμό και το βράζουμε, μέχρι να τον «πιει».
Ρίχνουμε ακόμη κι άλλο (μερικές κουταλιές κάθε φορά), μέχρι το ρύζι να γίνει al dente (περίπου 12 λεπτά).
Βάζουμε και όλα τα λαχανικά με λίγο ακόμα ζωμό και βράζουμε για ακόμα 2-3 λεπτά.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κολοκυθοανθούς, την κρέμα με την παρμεζάνα, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο βούτυρο.
Προσθέτουμε, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.