Υλικά
Υλικά (για 6 μερίδες)
1 κιλό ζυμαρικά ορεκέτε (αφτάκια)
175 γρ. ηλιέλαιο
500 γρ. κορφές μπρόκολου
75 γρ. λευκό ξηρό κρασί
75 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακό, σε κύβους
125 γρ. παρμεζάνα, ώριμη, φρεσκοτριμμένη
50 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Χυμός από 1/2 λεμόνι
3 κ.γλ. βαλσαμικό ξίδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Βράζουμε τα ορεκέτε σε αλατισμένο νερό al dente.
Τα περνάμε από κρύο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.
Ρίχνουμε σε δύο ίδιου μεγέθους τηγάνια 4 κουταλάκια ηλιέλαιο και αφήνουμε να κάψει Βάζουμε προσεκτικά μια στρώση ζυμαρικών σε κάθε τηγάνι και τα αφήνουμε για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά τους να πάρουν χρυσό-καφετί χρώμα.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα ρίχνουμε σε μεγάλο πυρέξ και τα διατηρούμε ζεστά.
Σε βαθύ τηγάνι καίμε το υπόλοιπο ηλιέλαιο, ρίχνουμε το σκόρδο και το μπρόκολο και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε, αφήνοντας να σιγοβράσει για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα τραγανά ορεκέτε μαζί με το βαλσαμικό ξίδι και το βούτυρο, στο τηγάνι με το μπρόκολο, και ανακατεύουμε απαλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή παρμεζάνα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Σερβίρουμε σε ζεστά μεγάλα ή βαθιά πιάτα, τρίβοντας φρέσκο μαύρο πιπέρι Σε χωριστό μπολ περνάμε την υπόλοιπη παρμεζάνα για έξτρα νοστιμιά.