Υλικά
Υλικά (για 6 μερίδες)
1 κιλό φιλεταρισμένος φρέσκος βακαλάος
1 ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο
125 γρ. ανάλατο βούτυρο
175 γρ. λευκό ξηρό κρασί
Σος Hollandaise
3 κρόκοι αβγών
125 γρ. ελαφρώς αλατισμένο βούτυρο
3 κ.γλ. παγωμένο νερό
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Χυμός από 1 μικρό λεμόνι
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.
Σκουπίζουμε τα καθαρά φιλέτα με χαρτί της κουζίνας και τα στρώνουμε σε μια σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ανάλογο σκεύος.
Ζεσταίνουμε το κρασί, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε βούτυρο εωσότου λιώσει και περιχύνουμε τη σάλτσα προσεκτικά πάνω στα φιλέτα, συμπληρώνοντας με το ψιλοκομμένο άνηθο.
Ψήνουμε για 15 λεπτά.
Ταυτόχρονα με το ψήσιμο, προετοιμάζουμε τη σος Ολαντέζ.
Ρίχνουμε τους κρόκους των αβγών με το νερό σε μικρή μεταλλική λεκάνη, την οποία τοποθετούμε μέσα σε κατσαρόλα με ζεστό (όχι βραστό) νερό, ανακατεύοντας διαρκώς με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να δούμε τους κρόκους να έχουν πάρει τη μορφή της κρέμας.
Βγάζουμε τη λεκάνη από το μπεν-μαρί και σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
Ολοκληρώνουμε με το πιπέρι και το χυμό του λεμονιού τη σάλτσα Ολαντέζ λίγο πριν σερβίρουμε τα φιλέτα, σε ζεστά πιάτα, βάζοντας τη σος δίπλα στο ψάρι.