Follow us

Το «ριγέ» λαβράκι

Ένας λαίμαργος toreador, ερωτευμένος με τη ζωή, τους αχινούς και τις καταλάνικες νοστιμιές, μας προσκαλεί, με σαφράνι στο πινέλο του, σε ένα art γεύμα με έξι αγαπημένες του σπεσιαλιτέ.

Το «ριγέ» λαβράκι

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 λαβράκι ενάμισι κιλού

2 σφιχτά αυγά

1 μπολ μαγιονέζα

1 κ.σ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

20 κλωναράκια μαϊντανού

20 κλωνάρια cerfeuil (φραγκομαϊντανός)

Για το ζωμό

2 λίτρα λευκό, ξηρό κρασί

2 καθαρισμένα καρότα

2 καθαρισμένα κρεμμύδια

2 καρφιά γαρίφαλα

Λίγο μοσχοκάρυδο

10 κόκκοι πιπέρι

1 μπουκέτο μυρωδικών (μαϊντανός, εστραγκόν, δάφνη, θυμάρι, σέλερι, τυλιγμένα σε πράσο)

Αλάτι

Παρασκευή

Ετοιμάζουμε το ζωμό
Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στα κρεμμύδια.

Κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα.

Ρίχνουμε το κρασί και αρκετό νερό σε μια ειδική κατσαρόλα για ψάρι.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το μοσχοκάρυδο και τους κόκκους του πιπεριού (τυλιγμένους σε τούλι).

Προσθέτουμε αλάτι, σκεπάζουμε και βράζουμε το ζωμό για μία ώρα.

Κατόπιν, σιγομαγειρεύουμε το λαβράκι στο ζωμό, ρυθμίζοντας τη φωτιά έτσι ώστε μόλις να «κοχλάζει».

Το σκεπάζουμε και το βράζουμε για 20 λεπτά.

Αφήνουμε το λαβράκι να κρυώσει μέσα στο ζωμό.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το στραγγίζουμε προσεχτικά.

Αφαιρούμε το δέρμα του με προσοχή, πριν το βάλουμε στο πιάτο του σερβιρίσματος.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα ωμά μυρωδικά.

Προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας στη μισή μαγιονέζα.

Τα ανακατεύουμε χαλά, τα βάζουμε σε κώνο ζαχαροπλαστικής και τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος.

Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.

Τα ψιλοκόβουμε στο μίξερ ξεχωριστά και αρχίζουμε να στολίζουμε το λαβράκι, απλώνοντας ένα στρώμα μαγιονέζας σε όλη του την επιφάνεια.

Στη συνέχεια, πάνω στο ψάρι «χαράζουμε» γραμμές διαφορετικών χρωμάτων, με την κόκκινη μαγιονέζα, το ασπράδι, τον κρόκο του αυγού και τα μυρωδικά.

Σερβίρουμε κρύο.

Μια «ζωγραφική» συνταγή προς τιμήν του Picasso, από την Alice Toklas.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.