Υλικά
Υλικά
2 ολόφρεσκα μικρά καλαμάρια
1 πλοκάμι ολόφρεσκου χταποδιού
Σόγια σος
Ουασάμπι
Γιαπωνέζικο τζίντζερ τουρσί
Ρύζι αρωματισμένο με ξίδι
2 φλιτζ. γιαπωνέζικο κοντόκοκκο ρύζι
2 φλιτζ + 2 κ.σ. νερό
1/4 φλιτζ. ρυζόξιδο
2 1/2 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 φύλλο φύκι kombu (10 cm2)
Παρασκευή
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια και κατόπιν αφαιρούμε την πέτσα τους.
Χρησιμοποιούμε μόνο το σώμα του καλαμαριού, που το χωρίζουμε στα δύο και κατόπιν κόβουμε διαγώνιες λωρίδες, ανάλογα με το μέγεθος της μπουκιάς του ρυζιού που θέλουμε να σερβίρουμε.
Πλένουμε καλά το πλοκάμι του χταποδιού και κόβουμε διαγωνίως πολύ λεπτές φέτες.
Φτιάχνουμε την «πάστα» του ουασάμπι, σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
Ρύζι αρωματισμένο με σούσι
Πλένουμε καλά το ρύζι, μέχρι το νερό να κυλάει καθαρό.
Το αφήνουμε να στραγγίσει για μία ώρα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το ρύζι και το kombu.
Μόλις πάρουν βράση, αφαιρούμε το kombu, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 15 ακόμα λεπτά, με την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι.
Βγάζουμε το καπάκι, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα με τη μία πετσέτα και αφήνουμε το ρύζι να αχνίζει για 15 ακόμη λεπτά έξω από τη φωτιά.
Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα (όχι από αλουμίνιο) ξίδι, αλάτι, ζάχαρη, ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η τελευταία, και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Όταν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα του ρυζιού, αρχίζουμε να το δουλεύουμε «κόβοντας» το και γυρίζοντάς το με την ξύλινη σπάτουλα.
(Κάνουμε ντελικάτες κινήσεις για να μην σπάσουμε τους κόκκους του ρυζιού).
Βουτάμε την άλλη βαμβακερή πετσέτα στο διάλυμα νερού-αλατιού-ρυζόξιδου (λέγεται tezu) και νοτίζουμε το εσωτερικό του μεγάλου ξύλινου μπολ.
Ρίχνουμε μέσα το καυτό ρύζι, αμέσως μετά το περιχύνουμε γρήγορα με το μίγμα ρυζόξιδου-ζάχαρης-αλατιού, και αρχίζουμε να το «κόβουμε» με την ξύλινη σπάτουλα (βουτηγμένη στο tezu, για να μην κολλάει πάνω της το ρύζι), ενώ ταυτόχρονα το αερίζουμε δυνατά με τη βεντάλια (ή τον ανεμιστήρα), για να διώξουμε όσο περισσότερη υγρασία γίνεται (για 10 λεπτά περίπου).
Έτσι, το ρύζι μας θα γυαλίζει χωρίς να κολλάει.
Διατηρούμε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο με ένα ύφασμα.
Προσοχή: Δεν γίνεται σούσι με ρύζι δεύτερης μέρας.
Σερβίρισμα
Πλάθουμε με το ρύζι μακρόστενες μπουκιές σαν «σουτζουκάκια».
Τις σκεπάζουμε με καλαμάρι ή χταπόδι.
Σερβίρουμε με ουασάμπι, σόγια και τζίντζερ τουρσί.