Follow us

Nigiri sushi με χταπόδι και καλαμάρι

Το εθνικό μας απόσταγμα συντονίζεται με το "ολυμπιακό πνεύμα", φλερτάροντας με μεζέδες απ όλον τον κόσμο. Κάρι, σούσι, τάκος, φαλάφελ, γκούλας κοντράρουν το ούζο και το ερωτεύονται κεραυνοβόλα.

Nigiri sushi με χταπόδι και καλαμάρι

Υλικά

Υλικά

2 ολόφρεσκα μικρά καλαμάρια

1 πλοκάμι ολόφρεσκου χταποδιού

Σόγια σος

Ουασάμπι

Γιαπωνέζικο τζίντζερ τουρσί


Ρύζι αρωματισμένο με ξίδι

2 φλιτζ. γιαπωνέζικο κοντόκοκκο ρύζι

2 φλιτζ + 2 κ.σ. νερό

1/4 φλιτζ. ρυζόξιδο

2 1/2 κ.σ. ζάχαρη

1/2 κ.γλ. αλάτι

1 φύλλο φύκι kombu (10 cm2)

Παρασκευή

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια και κατόπιν αφαιρούμε την πέτσα τους.

Χρησιμοποιούμε μόνο το σώμα του καλαμαριού, που το χωρίζουμε στα δύο και κατόπιν κόβουμε διαγώνιες λωρίδες, ανάλογα με το μέγεθος της μπουκιάς του ρυζιού που θέλουμε να σερβίρουμε.

Πλένουμε καλά το πλοκάμι του χταποδιού και κόβουμε διαγωνίως πολύ λεπτές φέτες.

Φτιάχνουμε την «πάστα» του ουασάμπι, σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.

Ρύζι αρωματισμένο με σούσι
Πλένουμε καλά το ρύζι, μέχρι το νερό να κυλάει καθαρό.

Το αφήνουμε να στραγγίσει για μία ώρα.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το ρύζι και το kombu.

Μόλις πάρουν βράση, αφαιρούμε το kombu, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 15 ακόμα λεπτά, με την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι.

Βγάζουμε το καπάκι, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα με τη μία πετσέτα και αφήνουμε το ρύζι να αχνίζει για 15 ακόμη λεπτά έξω από τη φωτιά.

Στο μεταξύ, ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα (όχι από αλουμίνιο) ξίδι, αλάτι, ζάχαρη, ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η τελευταία, και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Όταν ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα του ρυζιού, αρχίζουμε να το δουλεύουμε «κόβοντας» το και γυρίζοντάς το με την ξύλινη σπάτουλα.

(Κάνουμε ντελικάτες κινήσεις για να μην σπάσουμε τους κόκκους του ρυζιού).

Βουτάμε την άλλη βαμβακερή πετσέτα στο διάλυμα νερού-αλατιού-ρυζόξιδου (λέγεται tezu) και νοτίζουμε το εσωτερικό του μεγάλου ξύλινου μπολ.

Ρίχνουμε μέσα το καυτό ρύζι, αμέσως μετά το περιχύνουμε γρήγορα με το μίγμα ρυζόξιδου-ζάχαρης-αλατιού, και αρχίζουμε να το «κόβουμε» με την ξύλινη σπάτουλα (βουτηγμένη στο tezu, για να μην κολλάει πάνω της το ρύζι), ενώ ταυτόχρονα το αερίζουμε δυνατά με τη βεντάλια (ή τον ανεμιστήρα), για να διώξουμε όσο περισσότερη υγρασία γίνεται (για 10 λεπτά περίπου).

Έτσι, το ρύζι μας θα γυαλίζει χωρίς να κολλάει.

Διατηρούμε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο με ένα ύφασμα.

Προσοχή: Δεν γίνεται σούσι με ρύζι δεύτερης μέρας.

Σερβίρισμα
Πλάθουμε με το ρύζι μακρόστενες μπουκιές σαν «σουτζουκάκια».

Τις σκεπάζουμε με καλαμάρι ή χταπόδι.

Σερβίρουμε με ουασάμπι, σόγια και τζίντζερ τουρσί.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.