Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
4 μεγάλα ορτύκια
Γέμιση
4 μανιτάρια πορτσίνι
100 ml ελαιόλαδο
1 εσαλότ
1 σκ. σκόρδο
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
100 γρ. κιμάς κοτόπουλου
50 ml λευκό ξηρό κρασί
Πουρές
25 τεμ. κάστανα καθαρισμένα
500 ml ζωμός κοτόπουλου
80 ml κρέμα γάλακτος
60 γρ. βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Σάλτσα
Κόκαλα από τα ορτύκια
100 ml κρασί Πόρτο
1 εσαλότ ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
Ζωμός κοτόπουλου
1 ντομάτα
1 κλωνάρι θυμάρι
Παρασκευή
Φιλετάρουμε τα ορτύκια από την πλευρά της πλάτης και τους αφαιρούμε τα κόκαλα από την πλάτη και τα πόδια, τα οποία κρατάμε για τη σάλτσα.
Γέμιση
Ψιλοκόβουμε το εσαλότ και το σκόρδο και σοτάρουμε στο ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια πορτσίνι, τα προσθέτουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί και το μείγμα να κρυώσει.
Κρύο, το ενσωματώνουμε με τον κιμά του κοτόπουλου και το μαϊντανό.
Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε τα ορτύκια ράβοντάς τα.
Τα ψήνουμε με βούτυρο στο φούρνο στους 180°C για 8-10 λεπτά.
Παράλληλα, σιγοβράζουμε τα κάστανα στο ζωμό και την κρέμα.
Μετά τα κάνουμε πουρέ, αλατοπιπερώνουμε και δένουμε με βούτυρο.
Σάλτσα
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κόκαλα από τα ορτύκια.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο εσαλότ, το σκόρδο και την ντομάτα και σβήνουμε με το Πόρτο.
Αφήνουμε να γλασάρει και προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και το θυμάρι.
Σιγοβράζουμε και γλασάρουμε για άλλα 12-14 λεπτά.
Σερβίρουμε σε πιάτο, βάζοντας λίγο πουρέ κάστανου δίπλα σε ένα γεμιστό ορτύκι και τη σάλτσα του.
Κλασική συνταγή επιτυχίας, χάρη στο ντελικάτο ορτύκι που παραμένει ροζέ στο εσωτερικό του, χαρίζοντας τραγανή γεύση εξωτερικά και ένα ζουμερό δάγκωμα μέχρι το εσωτερικό.
Ο πουρές κάστανο φέρνει αρμονία στο πιάτο, δίνοντας το χειμερινό του χαρακτήρα.