Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
1100 γρ. πλευρές από χοιρινή παντσέτα, χωρίς κόκαλα και πέτσα
5 κ.σ. μέλι
½ φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
1 κ.σ. κύμινο (κόκκοι)
2 κ.σ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσα (μόνο το άσπρο, ψιλοκομμένο σε λεπτές λωρίδες)
1 κ.σ. κορνφλάουρ
300 γρ. ηλιέλαιο
24 κάστανα μεγάλα, καθαρισμένα
Παρασκευή
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε την παντσέτα όπως είναι ολόκληρη και το κρεμμύδι, όχι κομμένο.
Προσθέτουμε το μέλι, το ξίδι, το κύμινο, το κόκκινο κρασί, 1 ½ φλιτζ.
νερό και αλατοπίπερο, και το βάζουμε στο φούρνο στους 160°C.
Την ψήνουμε περίπου 2 ώρες και κατά διαστήματα τη γυρίζουμε με ένα πιρούνι.
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Όταν είναι έτοιμη, θα πρέπει να έχει καραμελώσει, χωρίς να έχει πολλά υγρά.
Σε μια κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι νερό, βάζουμε τα κάστανα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώστε να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν, και να πιουν όλα τα υγρά τους.
Πασπαλίζουμε το κομμένο πράσο με το κορνφλάουρ και το ανακατεύουμε απαλά, βάζουμε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε το πράσο σε μέτρια φωτιά, ώστε να γίνει τραγανό.
Το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε το κρέας καυτό, κομμένο σε φέτες, γαρνίρουμε με κάστανα και διακοσμούμε με τηγανητό πράσο.
Η γευστική παντσέτα, ψημένη στο φούρνο και όμορφα καραμελωμένη, συνδυάζεται εδώ με όλους τους παραδοσιακούς της συντρόφους, σε ένα λαχταριστό πιάτο.