Follow us

Σαλάτα με ρεβίθια και αυγοτάραχο

Ως παιδιά τα μισούσαμε, ως μεγάλοι μάθαμε να τα αποφεύγουμε, για τη θερμιδική τους αξία ή γιατί υποτίθεται πως είναι «βαριά». Κι όμως, τα όσπρια δεν είναι απλώς γερά διατροφικά χαρτιά. Σηκώνουν και γερό παιχνίδι στην κουζίνα. Μας έπιασε το δημιουργικό μας, βαλθήκαμε να ξεκολλήσουμε από το σαρακοστιανό παρελθόν τους, βάλαμε μπρος τα τσουκάλια και… γαία πυρί μειχθήτω!

Σαλάτα με ρεβίθια και αυγοτάραχο

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

500 γρ. βρασμένα ρεβίθια και περιχυμένα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι

2 πράσινες και 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες

60 γρ. αυγοτάραχο (καθαρό) ή τρίμμα αυγοτάραχου

60 γρ. φιλέτα αντσούγιας

30 γρ. ελιές μανάκι, ψιλοκομμένες σε ροδέλες

Τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Μαϊντανός για το γαρνίρισμα


Μαγιονέζα μυριστικών

2 σκ. σκόρδο, λιωμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κ.γλ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

12 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν

7 κ.σ. ψιλοκομμένα μυριστικά (μαϊντανός, σκοινόπρασο, θυμάρι, μυρώνια, εστραγκόν)

500 ml ελαιόλαδο

50 ml χυμός λεμoνιού

Παρασκευή

Αναμειγνύετε τα ρεβίθια με τις πιπεριές και το λαδολέμονο σε ένα μπολ.

Τρίβετε το αυγοτάραχο από πάνω, και τα αφήνετε να σταθούν για λίγο έτσι.

Για να ετοιμάσετε τη μαγιονέζα, ρίχνετε το σκόρδο στο μίξερ, προσ-θέτετε το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, τη μουστάρδα και τα μυριστικά.

Δουλεύετε τη μηχανή για 1 λεπτό και αρχίζετε σταδιακά να προσθέτετε το ελαιόλαδο, ελέγχοντας ότι το απορροφά το μείγμα.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το λεμόνι και δοκιμάζετε το αλατοπίπερο.

Χρησιμοποιώντας ένα μέρος αυτής της αρωματικής μαγιονέζας, γαρνίρετε τα ρεβίθια και ακουμπάτε σε διάφορα σημεία τις ελιές, τις αντσούγιες και πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το μοσχοκάρυδο – αν το χρησιμοποιήσετε.

Προτείνετε την υπόλοιπη μαγιονέζα σε ένα χωριστό μπολ.

Εδώ το αυγοτάραχο και οι αντσούγιες χρησιμοποιούνται για να δώσουν τη θαλασσινή τους γεύση και να κοντραριστούν με το άμυλο των ρεβιθιών.

Η μαγιονέζα λειτουργεί εξισορροπητικά.

Προσοχή στην υπερβολή της δόσης της.

Το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο δεν θα πρέπει να καλύπτουν τα υπόλοιπα υλικά.

Επίσης...

Ρεβιθοκεφτέδες Σαµιώτικοι

Η συνταγή για σαμιώτικους ρεβιθοκεφτέδες.

Γρήγοροι Ρεβιθοκεφτέδες

Η συνταγή για γρήγορους ρεβιθοκεφτέδες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ρεβίθια µε Μανέστρα και Ταχίνι

Πώς θα φτιάξεις ρεβίθια µε µανέστρα και ταχίνι.

Γίγαντες Φούρνου

Πώς θα φτιάξεις γίγαντες φούρνου.

Ρεβίθια Φούρνου με Σπανάκι ή Άλλο Χόρτο

Πώς θα φτιάξεις ρεβίθια φούρνου με σπανάκι ή άλλο χόρτο.

Απλή Ρεβιθόπιτα

Πώς θα φτιάξεις ρεβιθόπιτα.

Φασόλια Μαυρομάτικα με Φρέσκα Χόρτα

Η συνταγή για φασόλια μαυρομάτικα με φρέσκα χόρτα.

Ρεβιθοκεφτέδες με Πατάτα και Βασιλικό

Η συνταγή για ρεβιθοκεφτέδες με πατάτα και βασιλικό.

Ζυμαρικά με Ρεβίθια

Πώς θα φτιάξεις ζυμαρικά με ρεβίθια.

Φασόλια στο Φούρνο με Πιπεριές και Ελιές

Πώς θα φτιάξεις φασόλια στο φούρνο με πιπεριές και ελιές.

Φασολάδα Μεθυσμένη

Η συνταγή για μία νόστιμη φασολάδα.

Φακές με Καλαμάρια

Η συνταγή για φακές με καλαμάρια.