Υλικά
40 γρ. μαγιάΥλικά (για 8-10 άτομα -20 κομμάτια περίπου)
1 φλιτζάνι (250 ml) γάλα
2 κ. σ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκοι αβγών
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα διαλύετε τη μαγιά σε 7 κ.σ (100 ml) χλιαρό γάλα, προσθέτετε τη ζάχαρη, σκεπάζετε τη λεκανίτσα και την αφήνετε σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει η μαγιά, για 15 λεπτά.
Κοσκινίζετε το μισό αλεύρι στη λεκανίτσα, το ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα για να δημιουργήσετε ένα προζύμι και το αφήνετε, σκεπασμένο με ένα χοντρό πανί, σε θερμό μέρος, για 1 ώρα.
Το προζύμι θα πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χτυπάτε το αβγό με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και τότε το αναμειγνύετε με το προζύμι, προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα και το αλάτι για να σχηματιστεί μια απαλή μάζα.
Κοσκινίζετε από πάνω το υπόλοιπο αλεύρι και το ζυμώνετε δυναμικά.
Απλώνετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να πάψει να κολλάει στα χέρια, προσθέτοντας εν ανάγκη λίγο ακόμα αλεύρι.
Την αφήνετε σκεπασμένη για 1-2 ώρες, σε ζεστό μέρος.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 20 κομμάτια, τα ανοίγετε με τον πλάστη γεμίζετε με τη γέμιση της αρεσκείας σας και τα αφήνετε να σταθούν στο βουτυρωμένο ταψί για 15 λεπτά πριν τα ψήσετε.
Τα περνάτε με το πινέλο με χτυπημένο αβγό και τα ψήνετε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220ο ?, για 30-40 λεπτά.
Σημ.
Για να «πιάστε» σωστά το προζύμι όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη γέμιση Μπορείτε να γεμίσετε τα πιροσκί με (στεγνή) γέμιση κιμά για μακαρόνια, όπου θα έχετε προσθέσει ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και ένα, επίσης ψιλοκομμένο, σφιχτό αβγό.
Μπορείτε όμως να τα γεμίσετε με μικρά λουκάνικα, τύπου Φρανκφούρτης, ή με ένα μείγμα βραστής πατάτας με διάφορα μυριστικά (μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο) ή ακόμα και κάποια γλυκιά γέμιση με φρέσκα κομμάτια ωμού μήλου, κανέλλα, ζάχαρη και σταφίδες.