Υλικά
500 γρ. ζυμαρικό φαρφάλες (φιογκάκια) Υλικά
500 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 5 εκ.
300 γρ. φρέσκος πολύ τρυφερός αρακάς
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα
1-2 ώριμα αβοκάντο (ανάλογα με το μέγεθος) καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
Για τη σάλτσα:
2 -3 κ.σ. χυμός λεμονιού
¾ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φλ. φύλλα φρέσκιας μέντας ή δυόσμου
½ φλ. φλούδες παρμεζάνας
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: χτυπάμε στη μουλινέτα το ελαιόλαδο και το λεμόνι μαζί με μια πρέζα αλάτι να γίνουν σαν γαλάκτωμα.
Μεταφέρουμε σε μπολ και ρίχνουμε μέσα τα φετάκια του σκόρδου.
Αφήνουμε να μαριναρισθούν.
Ζεματίζουμε τα σπαράγγια σε βραστό νερό για 2 λεπτά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε παγωμένο νερό.
Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Ζεματίζουμε τον αρακά σε βραστό νερό για 1 λεπτά.
Τον σουρώνουμε και τον κρατάμε στην άκρη.
Βράζουμε τα λαχανικά al dente, κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό τους και τα στραγγίζουμε.
Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά.
Ανακατεύουμε προσεκτικά ανασηκώνοντας τα ζυμαρικά μαζί με τα λαχανικά με ξύλινη λαβίδα.
Βγάζουμε το σκόρδο από το λαδολέμονο, ρίχνουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών χτυπώντας με αβγοδάρτη και τη μέντα ή το δυόσμο.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, περιχύνουμε με τη σάλτσα τα ζυμαρικά και τινάζουμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
Σερβίρουμε αμέσως με τις φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
A.T.