Υλικά
Για τη ζύμηΥλικά
2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. χλιαρό νερό
2 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο αβγό
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
1 κ. πατάτες πλυμένες και βρασμένες με τη φλούδα
2 κ.σ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
240 γρ. ρικότα ή κατίκι ή γαλοτύρι
1 γερή πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: στραγγίζουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.
Όσο είναι ζεστές, τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
Τις μεταφέρουμε σε μπολ και τις ανακατεύουμε καλά με το κρεμμύδι και το τυρί.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μεγάλο μπολ.
Λιώνουμε το βούτυρο, το ρίχνουμε στο νερό, ανακατεύουμε, κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι και το ρίχνουμε λίγο-λίγο, ανακατεύοντας με το χέρι -αν είναι πολύ στεγνό το μείγμα ρίχνουμε προσεκτικά λίγο νερό ακόμα.
Ζυμώνουμε για λίγο και προσθέτουμε το αβγό χτυπημένο.
Ζυμώνουμε πάλι, μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μεμβράνη για μισή ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη.
Ανοίγουμε το πρώτο μέρος σε φύλλο πάχους περίπου 3mm.
Με ένα ποτήρι κόβουμε κύκλους διαμέτρου 5 εκ.
Βάζουμε 1 κ.γ.
γέμιση στο κέντρο, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και κλείνουμε προσεκτικά, πιέζοντας γύρω γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλά μας.
Τοποθετούμε τα pierogi σε μια σειρά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι, τα πασπαλίζουμε και από πάνω με αλεύρι και τα σκεπάζουμε με πετσέτα.
Συνεχίζουμε έτσι και με τρία υπόλοιπα κομμάτια της ζύμης. Όταν είναι όλα έτοιμα, βράζουμε τα pierogi σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό.
Τα βγάζουμε μόλις ανέβουν στην επιφάνεια, με τρυπητή κουτάλα.
Τα σερβίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια ή ξεροψημένο μπέικον και λίγο στραγιστό γιαούρτι ή ξινή κρέμα (sour cream) ή σμετάνα (ένα είδος ρώσικης ξινής κρέμας)(Aπό την κουζίνα της Πολωνίας.)A.T.