Follow us

Χυμοί λαχανικών

Λαχανικά και έξτρα φαντασία για χυμούς αφρότερος αφρός. Ντομάτα, καρότο, σέλερι plus –παραλλαγή- πεπονάκι μυρωδάτο. Χρώματα και αρώματα να τα πιεις στο ποτήρι. Updated 4/10/2012. Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 23/9/2001

Χυμοί λαχανικών

Οι φρουτοχυμοί μπορούν να περιμένουν - ώρα για αφροχυμούς. Ευφάνταστα, παγωμένα κοκτέιλ (λαχανικών, φρούτων ή συνδυασμών τους), που έχουν στην κορυφή τους ορεκτικότατο αφρό. Τους στύβουμε ή τους περνάμε στο μπλέντερ, ή πάλι αφήνουμε το χυμό να κυλήσει από τον αποχυμωτή (συνήθως για τα πιο ινώδη συστατικά, όπως το σέλερι, το καρότο, το τζίντζερ). Και αν θέλουμε, τους συνδυάζουμε με γάλα, παγωτό, γρανίτα, γιαούρτι ή με πλούσια σε ψίχα φρούτα (μπανάνα, ανανάς κλπ.).

Ένας αφροχυμός συναγωνίζεται το σνακ, το σάντουιτς, ή ακόμη την επιθυμία μας για ένα ελαφρύ γεύμα. Μας καλεί σε μια νέα εμπειρία: να δοκιμάσουμε καινούργιες γεύσεις να απολαύσουμε δυνατές μυρωδιές, να καταλάβουμε ότι μαγειρεύοντας τα λαχανικά και τα φρούτα γινόμαστε φτωχότεροι σε αρώματα. Οι συνδυασμοί για ζουμερούς χυμούς και ερεθιστικούς αφρούς δεν έχουν τέλος. Στα μανάβικα και τις λαϊκές βρίσκουμε πλέον χειμώνα-καλοκαίρι δεκάδες φρούτο-κηπευτικά προϊόντα από όλες τις γωνιές του κόσμου. Καθημερινά μπορούμε να γευόμαστε κάτι διαφορετικό: πάντοτε υγιεινό, ευκολόπιοτο, νόστιμο και απολαυστικό. Να προσθέσουμε ότι με τους αφροχυμούς, εκτός από το χυμό των φρούτων και των λαχανικών, προσφέρουμε στο πεπτικό μας σύστημα και τις ίνες τους, που βοηθούν στη λειτουργία των εντέρων. Εξάλλου, ενώ τα ωμά λαχανικά απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για την πέψη τους, τα διατροφικά στοιχεία των χυμών περνούν ταχύτερα στον οργανισμό και τα πλεονεκτήματα της τροφής είναι άμεσα. Η ιδέα των αφροχυμών είναι μια πρόκληση για παιχνίδι με την ανεξάντλητη ποικιλία των γευστικών χαρακτήρων: Προσθέτουμε αρωματικά και μυρωδικά, κατά το δοκούν, για να κάνουμε τα ποτά μας πιο ασυνήθιστα. Χρησιμοποιούμε αποχυμωτές και μπλέντερ, με διαφορετικές λεπίδες ή ταχύτητες περιστροφής, για να καταλήξουμε σε λεπτόρρευστα μεταξωτά ή, αντιθέτως, σε παχύρρευστα βελούδα. Διακοσμούμε φαντασμαγορικά με κρέμες γιαουρτιού-χορταρικών (π. χ., γιαούρτι-σπανάκι, λιωμένο αβοκάντο-λεμόνι-πιπεριά χαλαπένιο).

Σας δίνουμε έξι ερεθιστικούς αφροχυμούς με λαχανικά και έναν με φρούτα. Κεντήστε πάνω τους τις δικές σας ιδέες, με πολύχρωμα πυροτεχνήματα βιταμινών.

Ζουμεροί χυμοί, ερεθιστικοί αφροί

Χυμοί λαχανικών


Καρότο
Τρώγοντας ένα ωμό, τραγανό καρότο, κόβεται ηπείνα -το γογγύλι αντικαθιστά το σνακ. Ο φρέσκος, ωστόσο, χυμός από καρότα είναι μια άλλη, ιδιαίτερα ευχάριστη, γεύση. Η διαφορά έγκειται στην αναλογία ψίχας και χυμού. Αφαιρώντας την ψίχα, έχουμε στο ποτήρι μας μια πυκνή, γλυκιά, γεύση. Χρειαζόμαστε 10 μεγάλα καρότα για να γεμίσουμε 2 1/2 κούπες του καφέ. Αν η γεύση του καρότου μάς φανεί πολύ δυνατή, την μετριάζουμε, προσθέτοντας στον αποχυμωτή σέλινο ή μήλο.

Ντομάτα
Να ξεχάσουμε τον ντοματοχυμό της κονσέρβας για έναν ολόφρεσκο, ελαφρύ και απολαυστικό αφροχυμό ντομάτας; Βεβαίως. Τις αποχυμώνουμε με ή χωρίς τη φλούδα και τα σποράκια τους. Αν θέλουμε το χυμό μας δίχως τη φλούδα και τους σπόρους, τον στραγγίζουμε μετά το στύψιμο. Συνδυάζονται καλύτερα με λαχανικά (σπαράγγια, πράσινες πιπεριές, σπανάκι, κρεμμύδι, αγγούρι και σέλερι). Από τις διάφορες ποικιλίες ντομάτας διαλέγουμε εκείνες με την καλύτερη γεύση και το ωραιότερο άρωμα. Τα ντοματάκια, μολονότι ακριβά, έχουν προτεραιότητα για έναν αφροχυμό, επειδή διαθέτουν μεγάλη γευστικότητα.

Σέλερι
Το σέλερι, όντας λεπτό και ραφινάτο, μπορεί να αποτελέσει πολύ ευχάριστο και δροσιστικό υπόστρωμα για δυνατότερες γεύσεις. Μια καρδιά σέλερι δίνει περίπου 2 φλιτζάνια (480 ml) χυμού. Αν δεν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη, τη χωρίζουμε κατά μήκος, ώστε να πάρουμε ένα καλό μίγμα κοτσανιού και πιο τρυφερού εσωτερικού. Αν η γεύση του χυμού μάς φαίνεται πολύ φυτική, λίγο λεμόνι θα της δώσει τσαχπινιά.

Πεπόνι
Τα ώριμα πεπόνια στην εποχή τους έχουν γεύση... από άλλον πλανήτη. Είτε πρόκειται για αργείτικα, είτε για τα στρογγυλά κάνταλουπ, περνούν κομμένα εύκολα στο μπλέντερ και δίνουν σύνθετους απολαυστικούς χυμούς. Τα σποράκια του πεπονιού καθαρίζονται ευκολότερα από τα κουκούτσια του καρπουζιού, αλλά και αυτοί οι σπόροι αφαιρούνται με ευκολία, αν το φρούτο κοπεί σωστά. Για τους χυμούς προτιμάμε ώριμα φρούτα, ενώ πρόσθετη γεύση για κάθε ποτήρι δίνει μισό φλιτζάνι βανίλια ή καϊμάκι, γιαούρτι ή γρανίτα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;