Ο λόγος για τα σαλιγκάρια της Escargot de Crete, της πρώτης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας σαλιγκαριών στη χώρα μας, που εδρεύει στο Ρέθυμνο από το 2010.
Η εταιρεία διαθέτει 4 στρέμματα εκτροφής σαλιγκαριών, ερευνητική μονάδα αναπαραγωγής και σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης και έχει στο ενεργητικό της μια σειρά από καινοτομίες. Μία από αυτές ότι πρόκειται για το πρώτο εκτροφείο σαλιγκαριών στον κόσμο που λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκμεταλλευόμενο τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες του νησιού για το συγκεκριμένο είδος, με αποτέλεσμα να έχει πετύχει και τη μεγαλύτερη παραγωγή σαλιγκαριών ανά στρέμμα παγκοσμίως. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η εταιρεία τυποποίησε τη διάσημη κρητική συνταγή των χοχλιών μπουμπουριστών, ενώ για πρώτη φορά διέθεσε στην αγορά ψίχα σαλιγκαριών σε βάζο, που διατηρείται μόνο σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς προσθήκη συντηρητικών.
Η Escargot de Crete ειδικεύεται στην εκτροφή της κορυφαίας ποιότητας σαλιγκαριών Helix Aspersa και με την κατάλληλη τεχνογνωσία και έρευνα εξασφαλίζει την άριστη υγεία και ποιότητά τους, ενώ διακρίνεται και για τις αυστηρές συνθήκες υγιεινής και τη βιολογική προσέγγιση στην εκτροφή.
Αυτό που άρεσε πολύ και σε εμάς, αλλά και στους επισκέπτες των προηγούμενων φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις» (όπου έγιναν ανάρπαστα!) ήταν ότι τα διαθέτουν και σαν έτοιμα ορεκτικά σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές: ψίχα σαλιγκαριών σε ελαιόλαδο, ψίχα σαλιγκαριών με λεμόνι, θυμάρι και πράσινες βιολογικές ελιές σε ελαιόλαδο, ψίχα σαλιγκαριών με ξίδι, δεντρολίβανο και βιολογικές σταφίδες σε ελαιόλαδο (χοχλιοί μπουμπουριστοί) και με σκόρδο και μαϊντανό σε ελαιόλαδο, σύμφωνα με τη γαλλική συνταγή escargots bourguignon (όπου αντί βουτύρου χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο).
Τα προϊόντα της Escargot de Crete διατίθενται σε μερικά από τα μεγαλύτερα καταστήματα τροφίμων στην Ελλάδα, αλλά και σε 12 χώρες του εξωτερικού, ενώ αρκετοί διάσημοι σεφ (εντός και εκτός Ελλάδος) τα χρησιμοποιούν στα εστιατόριά τους. Το κτήμα της Escargot de Crete στο Ρέθυμνο είναι επισκέψιμο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να δοκιμάσετε επιτόπου συνταγές με σαλιγκάρια και προϊόντα της Κρήτης.
Φυσικά, τα προϊόντα της θα έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε και στο Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις, Χριστούγεννα 2014» (Helexpo Palace, Μαρούσι, 5-7 Δεκεμβρίου 2014).
Escargot de Crete, Λατζιμάς Ρεθύμνου, τηλ./fax: 28340 93155, www.escargotdecrete.gr