banner
banner
banner

Χορτόπιτα με αρωματικά βότανα

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022

Yλικά
Yλικά

1 στρογγυλό ταψί 40 εκ
1 κ. σπανάκι
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ξερό κρεμμύδι
5 σκελίδες σκόρδο
από ½ φλ. από τα παρακάτω φρέσκα αρωματικά βότανα ή όσο περισσότερα μπορείτε –εκτός από κόλιανδρο, ώστε να συμπληρωθεί ίση ποσότητα με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο μαζί: ματζουράνα, δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λουΐζα, δυόσμος, μέντα, λεβάντα, βασιλικός
1 + ½  φλ. ελαιόλαδο
4 αβγά
1 γερή πρέζα μπούκοβο
1 κοφτό κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Παρασκευή

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα εκτός από το σπανάκι. Κόβουμε το σπανάκι σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι απευθείας σε μεγάλη κατσαρόλα χωρίς να το στραγγίσουμε και το αφήνουμε να μαραθεί σε υψηλή φωτιά και να πιεί το νερό του χωρίς να προσθέσουμε κανένα άλλο  υγρό. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σπανάκι το ελαιόλαδο , χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το μαϊντανό και τον άνηθο, μαγειρεύουμε για ακόμα 5 -6 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα και ανακατεύουμε 2 -3 φορές. Προσθέτουμε το μπούκοβο και το αλάτι -1 κοφτή κουταλιά της σούπας.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να χλιάνει η γέμιση ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα καλά και πιπερώνουμε .
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα και τη γέμιση. Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νερό. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για ¾ ώρας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150ο C  και ψήνουμε στην κάτω θέση του φούρνου άλλα ¾ της ώρας. Ψήνουμε άλλα 10 λεπτά στη θέση πάνω κάτω στους 170ο C. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε  την πίτα να μείνει για 15 λεπτά πριν την κόψουμε.


σημ. Γι’ αυτήν την πίτα είναι απαραίτητα τα φρέσκα βότανα. Μην την επιχειρήσετε με ξερά, διότι το αποτέλεσμα δεν αξίζει τον κόπο.


Α.Τ.

Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 19/3/2015
Updated: 03/03/2022



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος