Το θέμα είναι συνταγές για χορτοφάγους. Που κάνουν, βέβαια, για όλους μας και βολεύουν ιδιαίτερα τον καιρό της Σαρακοστής. Για τους περισσότερους, ένα μοντέλο διατροφής που αποκλείει όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό μόνο ως μέσο αποτοξίνωσης ή θεραπείας εκτός κι αν οι θρησκευτικές τους αντιλήψεις ή η γενικότερη κοσμοθεωρία τους το εμπεριέχουν ως ουσιώδες κομμάτι τους. Στην Ελλάδα, η Σαρακοστή είναι μια περίοδος όπου το στοιχείο της νηστείας κυριαρχεί για τους θρησκευόμενους του ορθοδόξου χριστιανικού δόγματος σαν έκφραση εξαγνισμού του πιστού και πειθαρχίας του σώματος και του νου του πριν το Πάσχα, ενώ για τους υπόλοιπους, ανάλογα με το στιλ της ζωής του καθενός, μπορεί να είναι τρόπος για τον έλεγχο του βάρους, τρόπος αποτοξίνωσης, αλλαγή μιας διατροφικής ρουτίνας που βασίζεται στο κρέας, ακόμα και «άσκηση» της μαγειρικής τους δεινότητας, δοκιμής καινούργιων προϊόντων και γευστικών συνδυασμών, κατάδυση στην παράδοση, κλπ.
Οι σημερινοί χορτοφάγοι, αποκλείοντας παντελώς το κρέας και τα παράγωγά του (από αλλαντικά μέχρι ζελατίνη που γίνεται από ζώα) και τα ψάρια και τα θαλασσινά καθώς και τα παράγωγά τους (αλίπαστα, αβγοτάραχο, κλπ), ακολουθούν διάφορα ρεύματα λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά. Οι πιο αυστηροί είναι οι vegan, δηλαδή τίποτα ζωικό, ούτε καν μέλι (με την εξήγηση πως προέρχεται από την εκμετάλλευση των ζώων, δηλαδή της μέλισσας). Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αυτοί που είναι γαλακτο –χορτοφάγοι, περιλαμβάνουν δηλαδή στη διατροφή τους και γαλακτοκομικά, υπάρχουν οι ωο –χορτοφάγοι αυτοί που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους και αβγά και υπάρχουν οι γαλακτο –ωο –χορτοφάγοι, αυτοί δηλαδή που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους και γαλακτοκομικά και αβγά. Οι συνταγές που σας προτείνουμε, αφορούν την τελευταία κατηγορία. Πολλές περισσότερες χορτοφαγικές συνταγές, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο γαστρονομικές, θα βρείτε στο ειδικό section του Umami Ειδικές Κατηγορίες (συνταγών) κάτω από τον τίτλο Χορτοφαγικές συνταγές.