banner
banner

ΧΟΙΡΙΝΟ ψημένο με ξίδι μπαλσάμικο

Συνταγή

ΧΟΙΡΙΝΟ ψημένο με ξίδι μπαλσάμικο
ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα
• 1.800-2.300 γρ. χοιρινό φιλέτο με τα κόκαλά του (μέρος της μπροστινής μπριζόλας)
• ελαιόλαδο 
• αλάτι και πιπέρι
• 2 κόκκινα κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα
• 1 κ. σ. φυλλαράκια από δεντρολίβανο, κομμένα
• 350 ml ξίδι μπαλσάμικο
• 50 ml κόκκινο κρασί
• 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
• μερικά κλαράκια δεντρολίβανο για το στόλισμα του πιάτου.

banner
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνω το φούρνο στους 220° C. Αφαιρώ την πέτσα του χοιρινού χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Χαράζω την πέτσα καλά με το μαχαίρι, την αλείφω λίγο ελαιόλαδο, την αλατίζω και τη βάζω σε ένα ταψάκι στην πιο πάνω σκάλα του φούρνου μου. Την ψήνω μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Χύνω προσεκτικά το λίπος από το ταψί και το κρατάω στην άκρη. Βγάζω την πέτσα από το ταψί και την αφήνω να κρυώσει. Χρησιμοποιώ λίγο από το λίπος που κράτησα και αλείφω ένα ανοξείδωτο τηγάνι. Το βάζω στη φωτιά και το ζεσταίνω καλά, μέχρι να αρχίσει να καπνίζει. Αλατοπιπερώνω το κρέας και το βάζω στο τηγάνι, το ροδίζω να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Κόβω τα κρεμμύδια στα οκτώ και τα σοτάρω για 5 λεπτά. Αλείφω με 4 κουταλιές της σούπας λίπος του χοιρινού ένα μαντεμένιο σκεύος, κατάλληλο για το φούρνο. Βάζω μέσα το κρέας και τα κρεμμύδια, μαζί τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου και το μισό ξίδι. Το αφήνω να ψηθεί για 40 περίπου λεπτά, φροντίζοντας, μόλις περάσουν τα 10 πρώτα λεπτά, να το γυρίζω και να ανακατεύω τα κρεμμύδια, τακτικά. Πέντε λεπτά πριν το βγάλω από το φούρνο, προσθέτω και το υπόλοιπο ξίδι. Βγάζω το σκεύος από το φούρνο, κρατάω το κρέας κάπου ζεστό, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, γυρίζοντάς το ώστε να σταθεί για 10 λεπτά από την κάθε πλευρά του. Ρίχνω το κόκκινο κρασί και τη ζάχαρη στο σκεύος και τα αφήνω να πάρουν μια βράση στο μάτι της κουζίνας, μέχρι να καραμελώσουν. Δοκιμάζω αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι και κόβω το χοιρινό σε λεπτές φέτες. Το σερβίρω σε μια πιατέλα, με τα κρεμμύδια γύρω γύρω και την καραμελωμένη του σάλτσα από πάνω ή σε μια σαλτσιέρα. Διακοσμώ την πιατέλα με τα κλαράκια του δεντρολίβανου και κομμάτια από την ψημένη του πέτσα.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος