banner
banner
banner

Χοιρινό ντόλτσε γάρμπο (Dolcegarbo)

Συνταγή

Χοιρινό ντόλτσε γάρμπο (Dolcegarbo)
Υλικά

1 κιλό χοιρινό  κρέας-μπούτι
4 μεγάλα κρεμμύδια (800 γρ. περίπου)
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ κούπα ξίδι
½ κούπα λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο (2 μέτρια κλωνάρια)
1 ½ ξυλάκι κανέλα
¼ κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
½  κουταλιά της σούπας βούτυρο
μαύρο πιπέρι
αλάτι

banner
Παρασκευή

1. Προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια ζεσταίνοντας ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνοντάς τα μαζί με λίγο αλάτι. Τα μαγειρεύουμε ώσπου να μαλακώσουν και να γίνουν σχεδόν διάφανα, προσθέτοντας λίγες κουταλιές της σούπας νερό, αν χρειάζεται. Στην αρχή δουλεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα και μόλις τα κρεμμύδια αφήσουν τα υγρά τους με ξεσκέπαστη και συχνό ανακάτεμα. Στόχος είναι να μελώσουν.
2. Κόβουμε το κρέας σε κύβους 3-4 εκ.
3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές και το φυλάμε στην κατσαρόλα που θα το μαγειρέψουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ροδίσουμε το κρέας.
4. Στο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι, μια κουταλιά ζάχαρη, το κρασί και το ξίδι και τα βράζουμε για 3’-5’.
5. Στην κατσαρόλα με το κρέας προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού.
6. Συμπληρώνουμε καυτό νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας.
7. Μαγειρεύουμε σε μέτρια – χαμηλή φωτιά για 30’-45’ περίπου μέχρι να βράσει καλά το κρέας.
8. Δοκιμάζουμε το κρέας και αν είναι καλά μαγειρεμένο το βγάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
9. Όταν η σάλτσα μελώσει, αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας και το κλωνάρι του δεντρολίβανου, προσθέτουμε το πιπέρι, το βούτυρο, τη δοκιμάζουμε και τη διορθώνουμε ανάλογα με το γούστο μας, προσθέτοντας ξίδι, ζάχαρη, αλάτι ή μπαχαρικά.
10. Εάν επιθυμούμε ομογενοποιημένη σάλτσα, την πολτοποιούμε με μπλέντερ χειρός, επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το σιγοβράζουμε για 10’ περίπου. Προτείνουμε να μαγειρευτεί μερικές ώρες πριν σερβιριστεί.


Το μυστικό:  η γεύση πρέπει να είναι γλυκόξινη και αρωματική, να «φλερτάρει με τη γλύκα».
Συνοδευτικά: πολέντα, ζυμαρικά ή ρύζι.
Εναλλακτικά: αντικαταστήστε το χοιρινό με μοσχαρίσιο κρέας ή πουλερικό.


 


*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Βασιλικής Καρούνου «Κερκυραϊκή κουζίνα», των εκδόσεων Πατάκη.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος