Follow us

Χοιρινό ντόλτσε γάρμπο (Dolcegarbo)

Χοιρινό ντόλτσε γάρμπο (Dolcegarbo)

Υλικά

Υλικά

1 κιλό χοιρινό  κρέας-μπούτι

4 μεγάλα κρεμμύδια (800 γρ. περίπου)

2 σκελίδες σκόρδο

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

½ κούπα ξίδι

½ κούπα λευκό κρασί

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο (2 μέτρια κλωνάρια)

1 ½ ξυλάκι κανέλα

¼ κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο

1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

1 κουταλιά της σούπας μέλι

½  κουταλιά της σούπας βούτυρο

μαύρο πιπέρι

αλάτι

Παρασκευή

1.

Προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια ζεσταίνοντας ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνοντάς τα μαζί με λίγο αλάτι.

Τα μαγειρεύουμε ώσπου να μαλακώσουν και να γίνουν σχεδόν διάφανα, προσθέτοντας λίγες κουταλιές της σούπας νερό, αν χρειάζεται.

Στην αρχή δουλεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα και μόλις τα κρεμμύδια αφήσουν τα υγρά τους με ξεσκέπαστη και συχνό ανακάτεμα.

Στόχος είναι να μελώσουν.

2.

Κόβουμε το κρέας σε κύβους 3-4 εκ.3.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές και το φυλάμε στην κατσαρόλα που θα το μαγειρέψουμε.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ροδίσουμε το κρέας.

4.

Στο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι, μια κουταλιά ζάχαρη, το κρασί και το ξίδι και τα βράζουμε για 3’-5’.5.

Στην κατσαρόλα με το κρέας προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού.6.

Συμπληρώνουμε καυτό νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας.7.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια – χαμηλή φωτιά για 30’-45’ περίπου μέχρι να βράσει καλά το κρέας.

8.

Δοκιμάζουμε το κρέας και αν είναι καλά μαγειρεμένο το βγάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.9.

Όταν η σάλτσα μελώσει, αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας και το κλωνάρι του δεντρολίβανου, προσθέτουμε το πιπέρι, το βούτυρο, τη δοκιμάζουμε και τη διορθώνουμε ανάλογα με το γούστο μας, προσθέτοντας ξίδι, ζάχαρη, αλάτι ή μπαχαρικά.10.

Εάν επιθυμούμε ομογενοποιημένη σάλτσα, την πολτοποιούμε με μπλέντερ χειρός, επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το σιγοβράζουμε για 10’ περίπου.

Προτείνουμε να μαγειρευτεί μερικές ώρες πριν σερβιριστεί.

Το μυστικό: η γεύση πρέπει να είναι γλυκόξινη και αρωματική, να «φλερτάρει με τη γλύκα».Συνοδευτικά: πολέντα, ζυμαρικά ή ρύζι.Εναλλακτικά: αντικαταστήστε το χοιρινό με μοσχαρίσιο κρέας ή πουλερικό.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Βασιλικής Καρούνου «Κερκυραϊκή κουζίνα», των εκδόσεων Πατάκη.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.