Υλικά
1 χοιρινό μπούτι με το δέρμα, ξεκοκαλισμένοΥλικά
¼ φλ. calvados ή κονιάκ ή καλό μπράντι
3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
½ κόκκινο λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη (υγρή)
65 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κ. πατάτες κομμένες σε τετράγωνα ή 1 κ. μικρές στρογγυλές πατατούλες
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το λάχανο: ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ βούτυρο ή ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να καραμελώσουν.
Σβήνουμε με το ξίδι και όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε το κόκκινο λάχανο και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου -αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό, μέχρι να μελώσει το λάχανο χωρίς να λιώσει.
Πλένουμε κρέας και το στεγνώνουμε πολύ καλά.
Τρίβουμε πολύ καλά ολόκληρο το μπούτι με το αλάτι και αρκετό πιπέρι και το τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και το ψήνουμε σκεπασμένο, σε προθερμασμένο φούρνο 180ºC για 2-2μιση ώρες.
Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγανάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλκοόλ και αφήνουμε να λιώσουν αργά μέχρι να γίνουν σαν σιρόπι.
Αλείφουμε την επιφάνεια του κρέατος με το σιρόπι και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να καραμελώσει η πέτσα.
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε.
Ξεφουρνίζουμε το κρέας και αφήνουμε το μπούτι να μείνει σκεπασμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψουμε, για να ξεκουραστεί.
Σερβίρουμε το μπούτι κομμένο σε χοντρές φέτες και βάζουμε τριγύρω τη γαρνιτούρα.A.T.