Follow us

Χοιρινό με σελινόριζες

Χοιρινό με σελινόριζες

υλικά

1,5 κιλό χοιρινή σπάλα ή ποντίκι, σε μερίδες
3-4 μέτριες σελινόριζες (ανάλογα με το μέγεθος που θα βρείτε)
τα φύλλα (σέλινο) από τις σελινόριζες, χοντροκομμένα
3-4 πράσα
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
2 λεμόνια, το χυμό
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Καθαρίζουμε τα πράσα και κόβουμε σε ροδέλες το λευκό μέρος. Σε φαρδιά κατσαρόλα, που να χωράει απλωτό το κρέας ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο και όταν κάψει ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος. Όταν ροδίσουν απ' ολες τις μεριές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα πράσα και αφήνουμε να σοταριστούν μαζί 3'-4', ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2' να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το χυμό του ενός λεμονιού, μισό φλ.τσ.νερό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει. Καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τις κόβουμε κυδωνάτες, σαν πατάτες για φούρνο. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις σοτάρουμε για 3'-4'. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε τις σελινόριζες να μισοβράσουν 20΄-25΄. Τις προσθέτουμε στο φαγητό 30΄ πριν τελειώσει, μαζί με το σέλινο και τον άνηθο. Όταν το κρέας μαλακώσει και μελώσει, ρίχνουμε το χυμό από το άλλο λεμόνι, διορθώνουμε το αλάτι και βγάζουμε το φαγητό σε πιατέλα. Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με πάπρικα.
(σημ. αν θέλουμε, μπορούμε να δέσουμε τη σάλτσα με αβγολέμονο, που θα φτιάξουμε χτυπώντας το χυμό ενός λεμονιού, ένα αβγό και ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα. Σ' αυτή την περίπτωση, παραλείπουμε το χυμό λεμονιού, στο τέλος).

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;