Υλικά
2 κ. μπούτι χοιρινό με το δέρμα (βάρος χωρίς το κόκκαλο) Υλικά
2 κ. μήλα
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
ξύσμα και χυμός 2 πορτοκαλιών
¾ φλ. νερό
½ φλ. καυτερή μουστάρδα (τύπου Ντιζόν)
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. μέλι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μια μεγάλη πήλινη γάστρα
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε γενναία το μπούτι και το βάζουμε στη γάστρα.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε καθέτως σε έξι κομμάτια και τα βάζουμε γύρω από το χοιρινό.
Ανακατεύουμε καλά σε μπολ τη μουστάρδα, το κρασί, το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών και περιχύνουμε κρέας και κρεμμύδια.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 200ο C.
Αφήνουμε μισή ώρα και μετά κατεβάζουμε στη φωτιά στους 130ο C.
Ψήνουμε περίπου 5 ώρες.
Εν τω μεταξύ, έχουμε καθαρίσει τα μήλα από τη φλούδα και τους σπόρους και τα έχουμε κόψει στα τέσσερα.
Αραδιάζουμε τριγύρω τα μήλα, την κλείνουμε και ψήνουμε άλλη μια ώρα.
Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά το κρέας σε πιατέλα, αφαιρούμε το λίπος από τη σάλτσα, την περνάμε από το μπλέντερ, δοκιμάζουμε το αλάτι και περιχύνουμε το κρέας.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτες ή χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες και σαλάτα με κόκκινο και λευκό λάχανο.
Α.Τ.