Υλικά
800 γρ. χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκκαλα ή χοιρινό φιλέτο Υλικά
2 μεγάλα φύλλα κόκκινου ή πράσινου λάχανου, ήδη ζεματισμένα σε αλατισμένο νερό
1 ρόδι (ώριμο)
50 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
40 γρ. βούτυρο
1 μικρό πράσο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ανοίγουμε τη σάρκα του χοιρινού κάνοντάς της μικρές σχισμές με τη μύτη ενός μαχαιριού και μπήγουμε κομματάκια μπέικον στις σχισμές αυτές.
Δένουμε τη σπάλα σε ρολό με σπάγκο κουζίνας και την ροδίζουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 βούτυρο, σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το πράσο, ψιλοκομμένο σε φέτες και το αφήνουμε να δώσει τη γεύση του για 3-4 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε καλά για να μην μαυρίσει.
Καθαρίζουμε το ρόδι και ρίχνουμε τα σπόρια του στην κατσαρόλα, μαζί με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε το φαγητό με τα φύλλα του λάχανου, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά κι αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει για 1 ½ ώρα, σκεπασμένο, ελέγχοντας μόνο αν χρειάζεται κι άλλο κρασί.
Στο τέλος αυτού του χρόνου, απομακρύνουμε το σκεύος από την εστία και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Χωρίς το σπάγκο, βέβαια.
Θ.Τ.