Υλικά
Υλικά
700 γρ. χοιρινό (από σπάλα, κατά προτίμηση) καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια των 2, 5 εκ.
1-2 φινόκιο, κομμένα σε λεπτές φετούλες
2 κ. κ. φρεσκο-αλεσμένους σπόρους κύμινου
2 κ. κ. μαραθόσπορους πολύ λεπτά αλεσμένους
2 κ. κ. κουρκουμά
1 ½ κ. κ. αλάτι
1 κ. κ. καστανή ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
6 κ. κ. κρέμα ινδικής καρύδας
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς μεγάλη αρωματική ένταση ή σησαμέλαιο
φύλλα σαλάτας για το γαρνίρισμα
1-2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
χυμό από ½ λεμόνι
μερικές κουταλιές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (για τη σαλάτα)
λεμόνια ή λάιμ, κομμένα στα τέσσερα για το σερβίρισμα
ξύλινα καλαμάκια βουτηγμένα για 30 λεπτά σε κρύο νερό
Παρασκευή
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το κύμινο, τους μαραθόσπορους, τον κουρκουμά, το αλάτι, τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού.
Ρίχνουμε την κρέμα της ινδικής καρύδας και τα κομμάτια του κρέατος και τα ανακατεύουμε, ώστε να απορροφήσουν καλά το μείγμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Στη συνέχεια περνάμε από 3-4 κομμάτια κρέας σε κάθε καλαμάκι, χωρίς να τα σφίγγουμε πολύ το ένα με το άλλο.
Αλείφουμε τα σουβλάκια με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε σχάρα ή σε πλάκα ψησίματος (όποιου τύπου διαθέτουμε) μέχρι να σχηματίσουν μια ροδαλή κρούστα από όλες τις πλευρές τους.
Κόβουμε το φινόκιο σε πολύ λεπτές φετούλες και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα φύλλα της σαλάτας, περιχύνουμε με λαδολέμονο που θα ετοιμάσουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού.
Σερβίρουμε τα σουβλάκια στα πιάτα, τα πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και τα συνοδεύουμε με τη σαλάτα και τα κομμένα λεμόνια ή λάιμ.
Θ.Τ.