Follow us

Χοιρινό καραμελωμένο στο φούρνο

Χοιρινό καραμελωμένο στο φούρνο

Υλικά

1 ολόκληρο χοιρινό μπούτι γύρω στα 3 κιλά
Βούτυρο
Κλαδάκια από φρέσκα και ξερά αρωματικά βότανα (δεντρολίβανο, θυμάρι, δάφνη)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γλάσο
100 γρ. ζάχαρη καρύδας
150 γρ. καστανή ζάχαρη
½ φλ. σόγια σος
100 γρ. μουστάρδα καυτερή
1 πρέζα κύμινο τριμμένο
1 κ.γ. τριμμένο γλυκάνισο
1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκκαλο. Πλένουμε κρέας και το στεγνώνουμε σχολαστικά. Το αλατοπιπερώνουμε γερά μέσα έξω, το τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε γύρω-γύρω με σπάγκο. Περνάμε ανάμεσα στον σπάγκο κλωνάρια φρέσκου δεντρολίβανου, ξερής δάφνης και κλωνάρια από φρέσκο θυμάρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο, το τυλίγουμε καλά σε διπλή λαδόκολλα και το βάζουμε σε βαθύ ταψί, ίσα να το χωράει, που έχουμε στρώσει επίσης με διπλή λαδόκολλα. Ψήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο, υπολογίζοντας 25–30 λεπτά για κάθε 500 γραμμάρια βάρους.
Φτιάχνουμε το γλάσο: ανακατεύουμε τη σόγια, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τη μουστάρδα σε μπολ και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι (η σόγια είναι αλμυρή και η μουστάρδα καυτερή) και ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αν το μείγμα είναι πολύ πυκνό αραιώνουμε με λίγο κρασί. Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα που το έχουμε τυλίξει,το αφήνουμε για 10 λεπτά, βγάζουμε τους σπάγκους και τα αρωματικά χόρτα και το ξαναβάζουμε στο ταψί. Αν η λαδόκολλα που έχουμε στρώσει στη βάση του ταψιού έχει καεί πολύ, την αντικαθιστούμε με καινούργια. Αλείφουμε με το γλάσο το χοιρινό μας, ψήνουμε για 10 λεπτά αλείφουμε πάλι με γλάσο, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει το γλάσο και να πάρει το κρέας ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί και το κόβουμε σε φέτες.

Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;